3 redenen waarom leiderschap belangrijk is?

Leiderschap is een thema dat in elke organisatie veel besproken wordt, vooral hoe de teamleider, manager en directie leidinggeven. Ook op het podium als spreker leiderschap bespreek ik dit onderwerp regelmatig. Waarom is leiderschap eigenlijk belangrijk? In deze blog vertel ik het je.

Mensen zijn groepsdieren. Yuval Noah Harari schrijft in zijn boek, Sapiens, niet voor niets dat wij als soort nog bestaan omdat we kunnen samenwerken. We hebben de meest bijzondere dingen bereikt door samen te werken en goed leiderschap. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet het: bruggen, huizen, maar ook onze organisaties en bedrijven. In ons eentje hadden we dit nooit kunnen bereiken. Maar daarvoor is het wel nodig dat er iemand is die opstaat en zegt: ‘ik heb een visie, een toekomstbeeld en alleen samen kunnen we daar komen.’ Bijvoorbeeld een leidinggevende met als eigenschap sterk leiderschap.

Leiderschap tonen staat los van formele rollen

Je hoeft geen manager of teamleider te zijn om leiderschap te tonen. Vaak wordt gedacht dat alleen de formele leider dit kan doen. Dit is niet zo. Denk maar eens aan de mensen die om jou heen opstaan om iets samen te bereiken. Zo was ik vorige maand als spreker bij een gemeente waar ik in gesprek raakte met een HR-medewerker over een project. We hadden het over hoe je leidinggeeft in een project. Ze zei: “Sander heeft ons echt gered in dit project. Het liep al een tijdje niet zo goed. Iedereen deed maar iets, alleen hadden we geen idee of we op de goede weg waren. Ineens was daar Sander die ervoor zorgde dat er duidelijkheid kwam in waar we naartoe gingen. Sander begeleidde ons door het proces en samen hebben we de taken verdeeld.” Het was niet de rol van Sander, maar hij heeft hier wel degelijk leiderschap getoond. Een titel is niet nodig.

3 redenen waarom leiderschap belangrijk is?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom goed leiderschap belangrijk is. Als spreker leiderschap pak ik er 3 uit die ik ook vaak in mijn trainingen en keynotes verwerk en mijns inziens de belangrijkste zijn.

1. Het betrekken van medewerkers om actief mee te werken aan de ‘missie’

Om een resultaat te bereiken moet je weten waar je naartoe werkt. Een goede leider weet elke medewerker aan te moedigen om hieraan mee te werken. Hier hoort ook een toekomstbeeld bij. Waar werk je voor? En waarom is het zo belangrijk dat je hier samen aan werkt? Leiderschap helpt om anderen te inspireren en aan te moedigen om hieraan mee te werken. Daarnaast weet een goede leider om te gaan met tegenslagen en het houdt mensen bij de les. Leiderschap is belangrijk om een cultuur te creëren waarin mensen hun verantwoordelijkheid nemen.

2. Het stimuleren van samenwerking

Samenwerken doen we als we elkaar nodig hebben. Onderzoek van Stanford University laat zien dat alleen al het gevoel dat we samen aan iets werken een enorme boost geeft aan onze motivatie. Het komt nog steeds voor in organisaties dat mensen in een team zitten maar nooit samenwerken. Dit komt omdat ze elkaar niet nodig hebben om het resultaat te bereiken of omdat teamleden denken het alleen te kunnen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het werk en aan de motivatie. Als je weet dat iemand anders op jouw aandeel in werk wacht, dan zorg je dat je het af hebt. Ook het sociale aspect van samenwerken zorgt voor de boost in de motivatie.

Een goede leider stimuleert teamleden om samen te werken met andere collega’s. Deze leider weet precies wie welke sterke punten heeft en hoe ze elkaar kunnen aanvullen. Leiderschap is nodig om samenwerking tussen mensen te stimuleren en het belang ervan te blijven benadrukken. Ik kom in organisaties waar veel wordt samengewerkt en organisaties waar dit minder gebeurt. Altijd zie ik het verschil. Niet alleen in hoe mensen zich voelen, ook in de resultaten. Allemaal in het voordeel van de organisaties waar veel wordt samengewerkt.

3. Aanpassen aan een veranderende omgeving.

We leven in een complexe wereld met veel veranderingen. Dit vraagt veel van ons. Leiderschap is nodig om veranderingen te beheren en aanpassingsvermogen te vergroten. Zowel van de organisatie in z’n geheel als in de teams en bij medewerkers. Goede leidinggevenden begeleiden medewerkers door onzekerheid en uitdagingen. Ze stimuleren creativiteit en innovatie binnen teams. Ze hebben begrip voor de aarzelingen bij medewerkers als het gaat over veranderen en weten dit om te buigen naar flexibiliteit.

Ontwikkel jouw leiderschap of team

Goede leiders zijn vertalers. Ze vertalen dat wat medewerkers doen continu naar de missie en waarom ieders bijdrage zo belangrijk is. Ze vertalen in de relatie tussen mensen. Bijvoorbeeld als een medewerker twijfelt over de intenties van een collega of als collega’s elkaar niet goed begrijpen.

Er zijn mensen die zeggen dat we geen leidinggevenden meer nodig hebben. Dat we het eigenlijk allemaal wel zelf kunnen. Toch blijkt dat er altijd een leider opstaat en dat mensen dat eigenlijk ook wel prettig vinden. Leiderschap is dus wel degelijk belangrijk. Welke 3 elementen in goed leiderschap van belang zijn lees je in dit blog dat ik eerder al schreef.

Als spreker leiderschap en teamontwikkeling sta ik regelmatig op het podium. Daarnaast deel ik bijna dagelijks interessante en inspirerende verhalen via LinkedIn. Vergeet mij daar niet te volgen om op de hoogte te blijven.