5 inspirerende boeken voor leidinggevenden

Het is een van de meest simpele manieren om je te ontwikkelen als leider: het lezen (of luisteren) van een boek. Als spreker leiderschap raad ik vaak leidinggevende aan om in elk geval een aantal boeken per jaar te lezen. Het houdt je scherp, dwingt je om na te denken over hoe je leidinggeeft en geeft je inzicht in het gedrag van teamleden. Dit is afhankelijk van welke boeken je leest.

Daarom deel ik je graag mijn tips voor 5 inspirerende boeken voor leidinggevenden:

1. Love + work - Marcus Buckingham

550x550

Dit is een van de meest inspirerende boeken van deze tijd. In een wereld waarin veel gaat over het vinden van je ‘purpose’, roeping en de betekenis van je werk, ga je een hele andere kant ontdekken. Het boek is niet alleen voor leidinggevenden geschreven, maar biedt wel degelijk informatie en inzichten waar je veel mee kunt. Pas je dit toe in jouw rol? Dan schiet de betrokkenheid en werkplezier van teamleden omhoog.

Zeg of hoor jij ook weleens: “je moet doen waar je van houdt”? Is het zo dat je moet doen waar je van houdt? En hoe ontdek je dit? Onderzoeker Marcus Buckingham schrijft hier in zijn boek alles over. Het is een verrassend scherp en onderbouwd boek. Hij daagt leidinggevenden uit om meer aandacht te hebben voor de ontdekkingstocht van teamleden in waar ze van houden in het werk. Hij geeft tips en een realistisch beeld in wat haalbaar is. Op dit moment is hij alleen nog in het Engels beschikbaar. Ik vond het alsnog zeer de moeite waard.

2. Durf te leiden – Brené Brown

Dit boek gaat over moedige leiders. Het is aan afwisseling tussen feiten, persoonlijke verhalen en verhalen van andere leiders. Dit maakt het sterk. Brené daagt je met haar boek uit om op te staan en in de arena te stappen. Ze vraagt je om moedig te zijn en vertelt precies hoe je dit kunt doen. Het gaat over omgaan met harde feedback, vertrouwen en staan voor je waarden. Wat ik mooi vind aan dit boek is dat het gaat over jezelf in relatie tot de ander, over organisatieculturen en je rol als leidinggevende in je team. Ze heeft hiermee precies de brede zin van leiderschap te pakken.

Brené Brown staat bekend als de voorvechter van kwetsbaarheid. Iets waar ik, als spreker teamontwikkeling en leiderschap, leidinggevenden over hoor zeggen: “daar geloof ik niet zo in, zeker niet als leidinggevende.” Durf te leiden geeft hierin de uitkomst. Het gaat over kwetsbaarheid en kracht.

Durf te leiden – Brené Brown

3. Goede leiders zweven niet – Janka Stoker & Harry Garretsen

Goede leiders zweven niet – Janka Stoker & Harry Garretsen

Een boek van eigen bodem waar ik enthousiast over ben. Janka Stoker en Harry Gerretsen beschrijven wat effectieve leiders doen. Ze tonen met onderzoeken aan waarom goed leiderschap belangrijk is. Ze gaan ook in op het verschil tussen leiderschap en management. Wat ik goed vind is dat het niet alleen over de kwaliteiten van de leider zelf gaat, maar ook over de omgeving. Met hierin een duidelijke boodschap: laat een leider niet te veel alleen opereren. Het is een praktisch en makkelijk te lezen boek.

4. Goede leiders eten als laatste – Simon Sinek

Waarom zijn sommige leiders succesvol en andere leiders niet? In dit boek geeft Simon Sinek een verklaring die alles te maken heeft met de cirkel van veiligheid en ‘human skills’ van leiders. Simon weet op een interessante manier te beschrijven hoe je een omgeving creëert waarin mensen samenwerken. De rol van een leider die hij hierin ziet wordt al weggegeven door de titel van het boek: goede leiders eten als laatste. Hij geeft hierin praktijkvoorbeelden vanuit o.a. de Marine waarbij leiders zelfs hun leven geven voor mensen in hun groep.

Simon beschrijft allereerst hoe wij als mens werken vanuit ons evolutionaire brein. Hij geeft inzicht in de chemische stoffen die vrijkomen in ons brein, denk aan dopamine. En hoeveel invloed dit heeft op ons gedrag. Dit geeft je inzicht in jezelf en anderen. Vervolgens pleit hij voor het creëren van een veilige cirkel om mensen in je team te laten floreren. Ik heb met veel plezier dit boek gelezen en heb meer tools en inzicht om te zorgen voor een veilige omgeving in teams.

Goede leiders eten als laatste – Simon Sinek

5. Invloed – Robert Cialdini

Invloed – Robert Cialdini

Dit boek gaat niet over leiderschap of teamontwikkeling. Het wordt het meest gelezen door mensen die producten of diensten verkopen. Toch zet ik hem in dit lijstje. Het geeft wel degelijk inzicht in gedragspatronen. En dan met name onze automatische gedragspatronen. Dit boek neemt je mee in 7 universele principes van overtuigen. Wanneer zeggen mensen ja? Tijdens het lezen krijg je gegarandeerd veel ‘dit herken ik’ momenten. Omdat je het zelf hebt meegemaakt.

Voor leidinggevenden is het interessant omdat het je meeneemt in de sociale principes die ook in teams spelen. Wanneer zegt een teamlid ja op een voorstel? Welke principes spelen hierin mee? In dit boek krijg je er antwoord op. Ik vind het een meesterwerk omdat het aan de ene kant veel wetenschappelijke onderzoeken bevat en aan de andere kant herkenbaar is en makkelijk te lezen. Kies wel de nieuwste versie van dit boek, die past het beste bij de tijd waarin wij nu leven.

Laatste tip: Het is hier net een kleuterklas

Op dit moment ben ik zelf een boek aan het schrijven ‘het is hier net een kleuterklas’. Over de kleuterklas van de werkvloer. Een praktisch boek waarin je alles leest over hoe jij je team weer tot leven brengt. Als inspirerende spreker over leiderschap en teamontwikkeling neem ik mijn publiek wekelijks al mee in wat zij morgen al kunnen doen om hun team beter kunnen laten functioneren en samen te werken.
We zijn eigenlijk nog maar aan het experimenteren met samenwerkings- en organisatievormen. Terwijl een team en de mensen in je organisatie gewoon een groep mensen is met eenvoudige maar fundamentele behoeftes.

Wat als we juist door af en toe weer een kleuter te zijn beter gaan samenwerken? We creatiever zijn en meer plezier hebben in ons werk? Wat als we door meer te kijken naar de behoeftes die mensen hebben beter gaan leidinggeven? Begin 2024 komt het boek uit.

Boek mij als spreker of trainer leiderschap en teamontwikkeling

Kun je niet wachten en wil je voor die tijd al aan de slag met jouw team en sterk leiderschap ontwikkelen? Neem eens contact met mij op. Naast spreker, ben ik ook coach en geef ik direct leiderschaptrainingen. Door mijn bevlogen en enthousiaste werkwijze, overdekt met een vleugje humor om deze serieuze materie allemaal ietwat beter verteerbaar te maken, laat ik je nadenken, zet ik je in beweging en zorg ik ervoor dat jouw team en jij nooit naar huis gaan zonder te weten welke kleine stap je morgen kunt zetten.