7 tips voor onderhandelen; een andere blik
Een spannend onderwerp. Niet voor iedereen natuurlijk, maar voor veel mensen wel. En als je denkt dat onderhandelen alleen tijdens een sollicitatiegesprek nodig is, dan heb je het mis. Op verschillende momenten in jouw loopbaan zul je moeten onderhandelen. Dit kan ook wanneer je al een baan hebt. Wat maakt een onderhandeling succesvol? En hoe kun je dit goed voorbereiden? Ik geef je 7 tips voor onderhandelen.
Een onderhandeling is meer dan alleen ‘gaan voor het krijgen wat je wilt’. Het heeft ook te maken met het innemen van je plek en weten wat je waard bent. Dat is niet hard of stug. Het is krachtig, dat wel. Maar ook het goed zorgen voor jezelf.
Op verschillende momenten in je leven zul je moeten onderhandelen. Dit kan natuurlijk bij een arbeidsvoorwaarden gesprek zijn of een functioneringsgesprek. Toch zijn er meer momenten. Denk bijvoorbeeld aan momenten waarop je moet onderhandelen over een richting in een bepaald project of als ondernemer over een prijs van een dienst of product die je ergens gaat afnemen.
Er is al veel geschreven over succesvol onderhandelen. Toch doe ik het nu ook. Omdat het echt een andere blik is, die juist succesvol is.
Wat is dan essentieel bij een goede onderhandeling?
1. Blijf jezelf
Heel cliché, maar het werkt wel. En met blijf jezelf gaat het ook over een manier kiezen die bij je past. Ben jij van nature een sociaal en rustig persoon? Ga dan niet hard en stug de onderhandeling in. Blijf communiceren op een manier die bij jou past. De ander heeft snel door als jij je anders voordoet dan je bent. Dit komt altijd onnatuurlijk over.
Neem je plek in tijdens de onderhandeling, maar dan wel als jezelf!
2. Zorg voor een goede voorbereiding
Te vaak wordt een onderhandeling ingezet zonder goede voorbereiding. Van tevoren zijn we er dan wel mee bezig, maar onderzoeken eigenlijk niet. En dat onderzoeken is juist zo belangrijk.
Onderhandel je over je salaris? Zorg dan dat je weet wat anderen verdienen in een soortgelijke functie. Kijk naar de andere arbeidsvoorwaarden in de sector en wat hier gebruikelijk in is. Weet ook wat jij waard bent. Zorg dat jij aan kunt geven wat jouw meerwaarde is voor een bedrijf of organisatie. Onderzoek dus ook zeker jezelf. Dit vraagt om verdere toelichting. In punt 3 wordt hier verder op in gegaan.
Ook als het over een ander soort onderhandeling gaat is het belangrijk om te onderzoeken. Zodat jij precies weet wat de inhoud is en wat mogelijkheden zijn.
3. Weet wat je waard bent
Zoals eerder beschreven is dit een belangrijk punt. Zorg dat jij weet wat jouw waarde is. Onderzoek hierin jezelf: wat zijn jouw kwaliteiten en skills? Wat maakt dat jij van meerwaarde bent voor dit bedrijf?
Durf te staan voor wat je waard bent. Het is zowel voor jezelf als voor de ander krachtig als jij duidelijk bent hierover. Dit doe je door een duidelijke boodschap te geven, met goede argumenten. Maar ook door zelf te geloven en te vertrouwen dat je deze meerwaarde gaat leveren.
4. Wat zou je willen?
Wat is je doel met de onderhandeling? Kijk naar wat voor jou een goede uitkomst is. Je mag hierin best kijken naar wat je het liefst zou willen en wat het beste past bij jouw situatie. Dit geldt niet alleen voor salarisonderhandelingen, maar ook voor onderhandelingen over bijvoorbeeld een project waar jij je mee bezighoudt of een dienst die je gaat afnemen.
5. Kies wat je grens is
Als we graag iets willen zijn we vaak erg eager om de deal te sluiten. Dat is niet per se erg, het heeft iets heel moois. Dat betekent dat je op de goede weg bent. Of in elk geval naar iets waar je enthousiast over bent. Daarnaast heeft een onderhandeling meestal een prijs. Beide partijen leveren vaak iets in.
Het kan helpen om voor jezelf een grens te bepalen. Wat zou jij minimaal uit de onderhandeling willen halen? Wat gaat die grens over en zorgt ervoor dat je het niet gaat doen? Wat hierbij ook een goede tip is om er de tijd voor te nemen. Mocht je op een punt komen dat het jouw grens over gaat kun je wat meer tijd nemen om te voelen wat dit met jou doet.
6. Verander je mindset
Er wordt regelmatig gezegd dat je onderhandelen als een spel moet zien. Dit kan voor een bepaalde groep mensen werken, maar zeker niet voor iedereen. Kijk bij jezelf of jij negatieve overtuigingen over onderhandelen hebt. Dit kan bijvoorbeeld als jij denkt dat je er niet goed in bent, dat het niks voor jou is, dat je het niet waard bent of dat het toch niet gaat lukken.
Het is heel goed als je bewust bent van deze overtuigingen. Dan kun je ze namelijk ombuigen naar positieve. Dat is het veranderen van mindset.
Ook mag je best open zijn over wat je graag zou willen. Dit wordt vaak afgeraden als het gaat over een salarisonderhandeling. Bijvoorbeeld wanneer er gevraagd wordt wat je huidige salaris is of je eis. Toch kun je dit best noemen, zeker wanneer je al wat verder in de onderhandeling bent.
Probeer dan ook niet te stevig vast te houden aan regeltjes over onderhandelen, maar kijk ook naar wat goed voelt op dat moment.
7. Maak het leuk voor jezelf
Zorg dat je het niet te zwaar of moeilijk maakt. Maak het leuk, door het einddoel voor ogen te houden. Want daar doe je het uiteindelijk voor. Door de onderhandeling op een vriendelijke manier in te gaan houd je het ook leuker en makkelijker voor jezelf. Straf jezelf niet als je niet dat gekregen hebt wat je graag wilde.
Een onderhandeling is altijd tussen twee of meer personen. Rekening houden met de tegenpartij is daarmee van belang. Blijf altijd vriendelijk, blijf jezelf en wees bewust dat je allebei in een soortgelijke positie zit. Namelijk de onderhandelpositie. Je hebt allebei je belangen en daarmee is het niet erg om mee te bewegen. Zeker niet teveel en neem je plek in!