Dit is waarom je meer moet spelen op het werk
Spelen en werken wordt gezien als iets dat niet samengaat. In je privéleven kun je spelen, op het werk moet je vooral serieus zijn en resultaat behalen. Wat als je door meer te spelen op je werk beter samenwerkt en betere resultaten boekt? Wat als je door speelsheid een betere leider wordt? In dit artikel neem ik je mee in de kracht van spel en spelen.
De rol van spelen in het volwassen leven
Spelen is onderdeel van mens zijn. Als kind ontdek je de wereld door te spelen. Je leert wat wel en wat niet werkt door spel. Denk aan stoeien met leeftijdsgenoten, met stokken een hut bouwen, fantasie of politie en boef spelen met je vrienden. Als je dan volwassen wordt dan verlies je de speelsheid. Of beter gezegd: je onderdrukt het. Want stiekem zit het nog steeds in je. Spelen wordt gezien als iets voor kinderen en vooral niet passend bij het werkleven.
Hersenontwikkeling
Spelen heeft een belangrijke functie in de ontwikkeling van je hersenen. Zo stelt Jaak Panksepp dat actief spelen de zenuwgroei bevordert in het hersengebied dat zorgt voor het verwerken van emoties en het hersengebied voor het nemen van beslissingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden in het oplossen van problemen.
Sociale relaties
Daarnaast is spelen enorm belangrijk voor sociale relaties. Dr. Stuart Brown ontdekte in zijn onderzoek in een gevangenis in Texas dat veel gevangenen een gebrek hebben gehad aan de mogelijkheid om te spelen. Bij katten en ratten zien ze hetzelfde. Als ze weinig tot niet kunnen spelen worden ze extreem agressief of ze reageren niet of nauwelijks in een sociale setting.
Spelen zorgt dus voor:
- Emotieregulatie
- Sociale competentie
- Flexibel denken
- Probleemoplossend vermogen
Er is meer. In mijn werk als spreker en trainer leiderschap en samenwerken heb ik ontdekt dat er 3 vormen van spelen zijn die je in je werk kunt toepassen.
-
-
Spelen met je gedachten – je fantasie en je verbeeldingskracht gebruiken.
Ik zet dit zelf regelmatig in tijdens lezingen en workshops. Als je op zoek bent naar creatieve ideeën of innovatie dan komt speelsheid enorm van pas. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is de stel dat-vraag. Hiermee daag jij jezelf of je team uit om een voorstelling te maken van iets. Je gebruikt hiermee je verbeeldingskracht. Bijvoorbeeld: Stel dat dit project is afgerond, hoe ziet het er dan uit? Wat hebben we achter ons gelaten? Wat hebben we uitgebreid? Wat doen we dan anders? Of: stel dat we enorm goed samenwerken als team, wat doen we dan? Dit soort vragen helpen je om out of de box te denken zoals mensen dat noemen. Ik noem het liever spelen. Het verruimt je geest.
Je kunt ook een stap verder gaan door een creatieve werkvorm te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de eigenschappen van een superheld gebruiken om tot een oplossing van een probleem te komen. Of huur een klas met kinderen in om mee te denken. De vorm is uiteindelijk het middel. Het gaat uiteindelijk om het verruimen van je blikveld.
-
Spelen door te experimenteren
Dit is een onderschatte manier om te leren in je organisatie. Een experiment geeft je de vrijheid om te ontdekken wat wel en wat niet werkt. Het is het testen, uitproberen van iets waarvan je niet zeker weet of het werkt. Het mooie aan een experiment is dat het mag mislukken. Ik noem dit graag slim falen. Als kind zie je het hele leven als een experiment, je probeert iets, valt, staat weer op en leert ervan. Experimenteren is hetzelfde, je denkt er van tevoren alleen iets meer over na. Je hebt een probleem. Vervolgens een idee of hypothese aan de hand waarvan je het experiment opzet. Ook denk je na over op welke manier je gaat experimenteren en wat je nodig hebt. Met een leerervaring als eindpunt. Je kunt op grote schaal experimenteren. Zo heb ik in een bedrijf een sessie begeleid waarin medewerkers een experiment bedachten om beter samen te werken binnen projecten. Ze wilden meer gebruik maken van de diversiteit aan kwaliteiten en ideeën. Ze hebben geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van samenwerken die erg goed aanslaat. Op kleine schaal zou je kunnen experimenteren met minder vergaderen in je team of zelf minder te mailen. Dit is aan jou en/of je team. Zolang het maar niet verzandt in een eindeloze pilot die maar niet stopt of waar geen duidelijk leereindpunt aan vastzit.
-
Vrij spelen
dit is je werk opleuken zonder je werkzaamheden te veranderen. Hoogleraar Arnold Bakker heeft het over Playful Work Design. Zo kun je ludiek spelen, bijvoorbeeld humor gebruiken. Of agonistisch spelen, door bijvoorbeeld een competitie-element toe te voegen. Playful Work Design zorgt voor meer plezier en een hogere productiviteit.
Boek Sayma als spreker teamontwikkeling en leer weer spelen
Spelen is wel degelijk waardevol voor jezelf als voor de organisatie. Wil je meer weten hierover en je team/organisatie het laten ervaren? Boek Sayma als spreker.
-