Dit is wat in de best presterende teams telkens terugkomt

Er is nooit maar één ingrediënt voor een sterk team. Dat zou natuurlijk wel makkelijk zijn. Toch komt keer op keer uit onderzoek, naar de best presterende teams, een kenmerk naar voren. Je leest hier welk kenmerk dat is en wat leidinggevenden hiermee kunnen doen. Alvast een voorproefje: het gaat ook over werkplezier.

Het is tijd voor verandering

Een periode is de tendens geweest om zo efficiënt mogelijk te werken. We hebben ons gericht op zo min mogelijk verspilling en zoveel mogelijk winst. Hier werden niet alleen teams maar ook leidinggevenden op beoordeeld. Al een tijd is dit aan het omslaan naar wat meer menselijkheid in organisaties. We behouden de goede kanten van het inrichten van duidelijke processen en voegen daar meer aandacht voor de mens in de organisatie aan toe.

In teams is dit niet anders. In functioneringsgesprekken tussen managers, teamleiders en medewerkers was er volop aandacht voor de harde prestaties van medewerkers, de competenties en kwaliteiten. Het ging over het benutten van kwaliteiten binnen teams en tussen afdelingen. En nu is het tijd om een stap verder te zetten.

Voor productiviteit en goede prestaties in teams is iets anders nodig

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat goed werkt in een team. Wat opvalt is dat uit elk onderzoek, onafhankelijk van sector en nationaliteit, één kenmerk in het bijzonder naar voren komt. Het is een krachtige voorspeller van productiviteit. Dat is het gevoel van elk teamlid om elke dag de eigen sterke punten in te kunnen zetten. Zo beschrijft o.a. Marcus Buckingham naar aanleiding van zijn onderzoeken.

Een sterk punt (in het Engels strength) is niet alleen iets waar je goed in bent, maar ook waar je plezier in hebt. Dat laatste is een essentiële toevoeging. Er wordt veel gekeken naar dat waar je goed in bent, terwijl het hebben van plezier in wat je doet veel belangrijker is. Een team zal altijd productiever zijn als teamleden kunnen doen wat ze leuk vinden.

Zorg dat teamleden kunnen doen waar ze plezier aan beleven

In de meeste bedrijven en organisaties is er lang weinig aandacht geweest voor werkplezier. Zo nu en dan werd een Playstation of tafeltennistafel geplaatst. Met als idee dat plezier hebben mag. Het gesprek tussen leidinggevenden en teamleden over wat plezier geeft in het werk ontbrak. En precies dit is wat nodig is in organisaties. Als je wilt bouwen naar een goed presterend team is het belangrijk om van elk teamlid te weten waar de persoon plezier in heeft. Hoe je hierachter komt lees je hier.

Kijk vervolgens naar wat je wilt bereiken en zorg dan dat taken en verantwoordelijkheden zo liggen dat mensen bijdragen aan het uiteindelijke doel en hun sterke punten elke dag in kunnen zetten.

De kracht zit in onze verschillen. Elk individu heeft eigen sterke punten. Dit zijn eigen kwaliteiten/competenties en eigen activiteiten waar de persoon plezier in heeft. Op het moment dat we nog beter begrijpen wat onze verschillen zijn en hoe we deze in kunnen zetten, hoe beter de prestaties zullen worden. Leidinggevenden hebben hier een essentiële rol in. Door gesprekken te voeren met teamleden individueel en het team als geheel. Het is de taak van een leidinggevende om van een team een goed presterend team te maken. En nu is duidelijk wel kenmerk niet mag ontbreken.

Ontwikkel jouw team

Wil jij jezelf of je team ontwikkelen en heb jij behoefte aan meer tips of inspiratie? Neem contact met mij op. Ik kom graag spreken of het team begeleiden.