Een carrièreswitch? Lees eerst even dit!

Een loopbaan is een fantastische reis. Of een hele moeizame, het is maar net wat jij ervan maakt. Juist wanneer je niet meer op je plek zit kan een switch in je carrière een hele mooie stap zijn. Toch is het belangrijk om je goed af te vragen wat reden is van je switch.

Het is heel verrijkend om in een nieuwe werkomgeving te starten. Het leert je opnieuw kijken naar jezelf, je positie en jouw kwaliteiten. Het zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten krijgt en geïnspireerd raakt door andere mensen. Er zijn veel voordelen aan het maken van een switch.

Wat is de reden?

Toch is het wel belangrijk om voordat jij een switch maakt goed te kijken naar de reden. Deze reden kan namelijk ook zijn dat je ‘vlucht’ voor iets in je huidige werk. Denk aan een stroeve samenwerking, niet goed tot je recht komen of dat je ontevreden bent met jouw salaris.

Een switch is dan niet altijd de juiste keuze. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Wanneer jij het gevoel hebt dat je de werkzaamheden nog steeds erg leuk vindt, maar niet tevreden bent met de omgeving, collega’s of je salaris, kijk dan eerst wat mogelijk is in je huidige baan. Simpelweg door het open te gooien. Aan te geven dat je niet de kansen krijgt die je graag wilt of dat je ontevreden bent over je salaris. Dan kan je werkgever hier op anticiperen.

Wat zou je het liefst willen?

Een andere reden om je voorgenomen banenswitch te heroverwegen is dat je niet genoeg onderzoek gedaan hebt naar wat je het liefst zou willen in een baan. Wat past echt bij je? En als alles mogelijk was, hoe zou jouw werkweek er dan uitzien?

We zijn een pad ingeslagen door de studiekeuze en daarna door een eerste baan (en wellicht vervolgbanen). Dit pad is vaak erg recht, wel met hobbels en af en toe een bocht. Toch zijn er hele mooie afslagen die je kunt maken, maar die je niet ziet. We denken binnen onze eigen kaders en zien een hele andere switch (met geheel andere werkzaamheden en functies) niet als optie.

Hierdoor vergeten we breed te kijken als we in onze huidige baan niet meer tevreden zijn en iets anders willen.

De beste optie is door helemaal terug te gaan naar wat jij het liefst zou willen. Dit kun je doen door te kijken naar hoe jouw ideale werkweek eruit ziet, welke kwaliteiten jij hebt, wat voor type organisatie of bedrijf bij jou past en daar je switch op te richten. Dan weet ik zeker dat jouw nieuwe baan een succes zal zijn!

Ik ben een enorme voorstander van het maken van een carrièreswitch

Het zorgt voor mooie inzichten in je leven. Je leert er echt enorm veel van en jij kunt in een ander bedrijf of organisatie jouw bijdrage leveren. Maak die switch, maar onderzoek eerst wat je wilt!