In de ander zie je jezelf, ook als het spannend wordt
Mensen zijn relationele wezens, wij worden gedreven door samen leven. Met anderen dus. Contact hebben, een relatie aangaan en samenwerken. Wij kunnen alleen bestaan en tot onszelf komen in relatie met anderen. Als je dit leert begrijpen ga je het contact met anderen op een andere manier bekijken.
We kopiëren elkaar
Allereerst zijn de mensen in je directe omgeving, waar je het meest contact mee hebt, mooie spiegels. We kijken naar elkaar, kopiëren gedrag en taalgebruik. Je kunt in het gedrag van mensen in je omgeving veel van jezelf terug vinden. In hechte vriendschappen werkt dit ook zo. Vaak ‘kies’ je onbewust mensen uit die in jouw straatje passen, maar onbewust gaan we ook op elkaar lijken.
Anders is dit wanneer je mensen ontmoet of met mensen samenwerkt waar je geen goed gevoel bij hebt. Waarschijnlijk heb jij weleens een moment gehad dat je geen fijn gevoel hebt bij een ander. Misschien zelfs wel zo dat je lichaam gaat reageren. Je keel gaat op slot, je ademhaling gaat omhoog of je krijgt hoofdpijn.
Laat je oordeel los
We zijn snel geneigd om op zo’n moment de anderen te veroordelen. De persoon is niet oké, wat de ander doet kan niet etc. We keuren hem of haar af. Vaak gebeurt dit nog sterker wanneer de ander gedrag vertoont dat geheel tegen jouw waarden in gaat.
Dat oordelen gaat snel, als je iets of iemand ziet vind je er meteen iets van. Dit zorgt ervoor dat we uit de verbinding met de ander gaan. Zeker wanneer de ander een negatieve reactie bij jou oproept.
Probeer met een open blik en houding te kijken naar de ander. Verwonder jezelf en zoek nieuwsgierig naar wat de ander je wil vertellen.
Hoe zit het dan met een confrontatie?
Hier wordt het spannend, want als je iemand niet zo leuk vindt hoef je er nog geen echte confrontatie mee aan te gaan. In de meeste gevallen kun je het naast je neerleggen, je vindt er wat van maar je vecht er niet tegen.
Totdat je diep geraakt wordt. De ander doet of zegt iets en jij gaat ‘aan’. Het raakt jou en jouw systeem en dan volgt de confrontatie. Dit kan van alles zijn en is voor iedereen anders. De reden is vaak minder interessant. Het gaat om wat er onder zit.
Wat doe je op dat moment?
Wanneer jou dit overkomt kun je het zien als een prachtig moment om jezelf nog beter te leren kennen. Je kijkt op dat moment naar wat de confrontatie of hevige discussie zegt over jezelf. Hoe reageer jij op dat moment? Welke overtuigingen over jezelf of de ander liggen hierin verborgen?
Probeer een moment naar boven te halen waar jij een hevige discussie, botsing of misschien zelfs ruzie had met iemand. Denk eens na over wat er op dat moment met jou gebeurde. Wat maakte dat jij zo intens op de ander reageerde? Wat raakte jou? En waar wilde je voor ‘vechten’ of wat wilde je ‘beschermen’?
Probeer het oordeel over de ander hierin los te laten. Verwonder je over de ander, kijk met nieuwsgierige ogen maar geef er geen betekenis aan. De betekenis kun je wel aan jezelf geven. Over jouw gevoel, emotie en waarden.
In confrontatie met de ander ontmoet je vooral jezelf. Dit zie je ook op momenten dat we in een andere cultuur terechtkomen. Dit kan een cultuur zijn in een ander land, maar ook een cultuur in een organisatie of bedrijf waar je net bent gaan werken. Wanneer daar gebruiken, gewoonten en gedragingen zijn die niet bij jou passen op dat moment gaat hetzelfde proces starten.
Kijk naar wat jij kunt leren van de andere cultuur. Wat dit zegt over jouw eigen gebruiken, gewoonten, emoties en gedragingen. Nodig jezelf uit om nieuwsgierig te zijn naar de ander. Zonder dat je het hoeft over te nemen.
Zie het als een spiegel, in de ander zie jij jezelf. En door anders te kijken kun je meer zien.