Een dip in je team? Zorg dat het geen winterslaap wordt!

Heb je het gevoel dat binnen het team een flinke dip is ontstaan? Dat de energie om te vernieuwen, plannen te maken en uit te voeren ontbreekt? Dan kan het zijn dat je team in een winterdip terecht is gekomen.

Een team kun je vergelijken met de seizoenen. Het is nooit af, alles heeft invloed op elkaar en dingen herhalen zich. Net als in de lente, zomer, herfst en winter zijn patronen te herkennen. Zowel als het gaat over de energie in het team als het maken van plannen en deze uitvoeren.

Ook succesvolle teams kennen deze patronen. Je kunt heel bewust gebruikmaken van het idee achter de seizoenen. Als je herkent in welke fase het team zit kun je teamsessies hierop aanpassen. Ook is het belangrijk om niet te lang te blijven hangen in bepaalde fases, dan kan het zomaar een dip worden.

De seizoenen

In de lente ontstaan de ideeën. Je droomt samen over waar je naartoe wilt groeien. Je bespreekt ambities en begint te geloven dat je dit samen kunt bereiken.

In de zomer komt het team tot bloei. De ideeën en dromen zijn doelen geworden en er worden plannen gemaakt. In de zomer is de energie hoog en het teamgevoel groot. Er is actie, plezier en er wordt gestart met het uitvoeren van de plannen.

De herfst staat in het teken van doen. Hier worden de plannen uitgevoerd. Er wordt hard gewerkt om resultaat te behalen.

De winter kun je zien als een fase van bezinnen en ontspannen. Een fase van belonen ook. Kijk eens wat je samen hebt bereikt. Keer naar binnen als team, heb aandacht voor elkaar en geef elkaar de tijd om tot rust te komen. Maak gebruik van de winter om bij te komen, terug te kijken, te genieten én samen te zijn.

De winter een fase van niks doen?

Het is niet zo dat je niks doet in de winterfase. Het kan voor sommige teamleden wel zo voelen. Zeker voor de vernieuwers. Toch sta je zeker niet stil. Je start alleen even niks nieuws.

Onderhuids is in deze fase van alles aan de gang. Een Hortensia heeft in de winter ook niet de fantastische mooie gekleurde bloemen, maar heeft wel alles al in zich om dat in de zomer te kunnen laten zien.

In een team werkt dit niet anders. We hebben de tijd van rust en bezinnen nodig om op een later tijdstip alles uit onszelf te halen.

Winterslaap

Blijf niet te lang hangen in de winterfase. Het gevaar van de winterfase is dat het een soort winterslaap wordt. Een fase waarin je niet meer vooruitkijkt of de actie ontbreekt.

Zo sprak ik laatst met een ondernemer die met haar bedrijf niet meer tot vernieuwen kwam. Een soort winterslaap. Door rustig te beginnen met dromen (lente) kun je dit doorbreken. Dit kun je doen door een teamsessie te plannen die alleen in het teken staat van dromen en ambities. Door de dagelijkse werkzaamheden even los te laten. Of op de stoel van de klant te gaan zitten. Even vanuit een ander perspectief kijken naar waar je van droomt als team. Dit kan op hele creatieve manieren. Ook online!

Benieuwd naar hoe jij met je team een goede teamsessie kan organiseren? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik denk graag met je mee!