Een groep of een team?

Zet een aantal mensen bij elkaar en je hebt een team. Toch? Of toch niet? Zo werkt het niet inderdaad. Een team vraagt om meer dan dat. Een team werkt samen, kent elkaar en werkt aan een gezamenlijk doel. We noemen mensen die in eenzelfde bedrijf of voor eenzelfde ondernemer werken al snel een team. Toch is er een verschi

Het verschil

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen ‘gewoon’ een groep en een team.

  • Binnen een team weten mensen dat iedereen een bijdrage levert aan het uiteindelijke resultaat. Je weet van elkaar wat je doet en waardeert de ander om deze inzet. Teamleden weten dat ze elkaar nodig hebben. In een groep zijn mensen vooral met eigen taken bezig.

  • In een team weet je van elkaar waar je goed in bent. Je kent elkaar en weet waarin je elkaar kunt aanvullen. In een groep is deze kennis er veel minder.

  • Een team heeft een duidelijk doel. En door samen te werken wordt het resultaat beter. Teamleden weten dit. Zij overleggen regelmatig over de voortgang en zetten het teamdoel altijd voorop. In een groep is dit doel er niet. Mensen werken aan eigen taken en hebben weinig oog voor anderen.

  • Binnen een team mogen discussies gevoerd worden, mag je een andere mening hebben en wordt geluisterd naar ieders mening. Er is vertrouwen.

  • Een team viert successen, heeft het over moeilijkheden en neemt afscheid als iemand vertrekt. Deze rituelen zijn belangrijk voor de binding met het team. Het zijn gebruiken die terugkomen bij bepaalde gebeurtenissen. Dit is onderdeel van een cultuur. In kunnen er ook rituelen zijn, maar ze zijn minder belangrijk. Een team hecht waarde aan de rituelen.

In tijden van crisis

Een team zal in tijden van crisis veel aandacht hebben voor elkaar. Wat doet de coronacrisis met teamleden? Is het nog vol te houden thuis? Deze aandacht is essentieel voor binding. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar helpen als het nodig is.

In een groter bedrijf ontstaan meerdere teams. Hierdoor kan het voor een directeur lastiger zijn om te zien hoe het gesteld is met de teams. Het is goed om hier toch aandacht voor te blijven houden. Dit kunnen ook flexibele teams zijn (denk aan projectteams).

Werk je op dit moment met een aantal freelancers? Maak er dan een team van!

Laat mensen met elkaar praten en ideeën uitwisselen.Laat mensen elkaar leren kennen en samen iets oppakken. Laat mensen samenwerken aan een project (bijvoorbeeld een challenge, een cursus, webshop of vernieuwde website). Pas dan zal een groep mensen in je bedrijf een team worden. Twijfel jij of je alles uit je team haalt? Stuur me een bericht, ik kijk graag met je mee!