Haal meer voldoening uit je werk met deze 4 tips

Ken je dat gevoel? Je komt thuis, je bent helemaal klaar met de dag. Je hebt eigenlijk geen idee of je het nog wel leuk vindt wat je doet. Je mist het gevoel dat je écht van waarde bent.

Dan haal jij waarschijnlijk geen voldoening meer uit je werk. Dit kan erg lastig zijn, vooral als je niet precies weet hoe het komt. En vooral: hoe kom je weer in de goede energie?

We besteden veel tijd aan werk. We moeten nou eenmaal in onze levensbehoefte voorzien. Je hebt mensen die hun werk prima vinden, ze halen er voldoening uit en genieten daarnaast van de vrije dagen die ze hebben.

MAAR WAT IS DAN VOLDOENING?

We hebben allemaal behoefte om van waarde te zijn. Om ergens een bijdrage aan te leveren. Dit is voor iedereen iets anders. Wat hier onder ligt is dat het belangrijk is om je kwaliteiten in te zetten. Om te kunnen doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dit in combinatie met je waarde leveren zorgt voor voldoening. Maar er is meer.

1. We willen inspiratie en groei

Naast dat we van waarde willen zijn als mens, is groei nodig. Door anderen geïnspireerd worden en aangevuld worden in bijvoorbeeld een samenwerking zorgt voor energie. Zie het als voeding. Deze groei zit ook in het ontwikkelen van jezelf, kennis, jouw kwaliteiten, skills, mentaliteit en zelfs je fysieke ontwikkeling. Als jij het gevoel hebt dat jij niet genoeg kunt groeien en ontwikkelen zal dit ten koste gaan van het gevoel van voldoening.

Kijk naar mogelijkheden om te blijven ontwikkelen en groeien. Lees boeken, volg cursussen en zorg dat je inspirerende mensen om je heen gaat verzamelen.

2. We willen verbonden zijn

Een baan waarin jij je niet verbonden voelt met de organisatie of het team waarin je werkt, kan behoorlijk frustrerend zijn. Wij willen allemaal ergens bij horen en onderdeel zijn van een groep. Dit kan een team zijn, een projectgroep of zelfs met de hele organisatie. Voor iedereen werkt dit anders.

Mis jij de verbondenheid? Kijk dan of je hiervoor kunt zorgen. Het start bij het ontdekken wat ervoor zorgt dat jij dit gevoel niet hebt. Wat heb jij nodig om je verbonden te voelen? En pas jij binnen je huidige team of organisatie?

3. We zoeken betekenis

Dit hoort bij van waarde zijn. We zoeken de betekenis in wat we doen: ‘zinvol werk dat ertoe doet’. En dit is een begrip dat niet in twee zinnen is uit te leggen. Het is geheel persoonlijk en voor iedereen iets anders. De een wordt gedreven door een betere samenleving en de ander wil graag dat medewerkers in de organisatie goed hun werk kunnen doen. Wij halen de betekenis uit verschillende dingen.

Mist het gevoel van ‘zinvol werk’ dan kan het zijn dat je voldoening mist. Je kunt dan gaan kijken wat jou drijft en op welke manier jij van betekenis wilt zijn.

4. We willen uitgedaagd worden

Een voor de hand liggende, maar wel een belangrijke: uitdaging. Nieuwe projecten proberen, je kennisniveau ontwikkelen, een nieuwe functie vervullen en vooral niet vervelen. Heb jij het gevoel dat je voldoening mist? Kijk dan eens of je nog wel voldoende wordt uitgedaagd in je baan. Is dit niet zo, dan kan het helpen om eens om je heen te kijken. Kijk naar waar je energie van krijgt

Wat ook goed kan helpen is om te kijken naar de activiteiten en werkzaamheden waar je energie van krijgt. Wat zijn momenten geweest dat je met een goed gevoel naar huis ging? Wat deed je toen? En wat kun je hieruit halen? Dit kunnen ook momenten in je privé zijn. Vanuit hobby’s of andere bezigheden.

Wil jij ontdekken hoe jij meer voldoening uit je werk kunt halen? Begin dan eens met het ontdekken van jouw potentieel en je kwaliteiten. Dit kan met deze gratis scan.