Hoe creëer je meer werkgeluk? Voor jezelf en voor je team?

Elke dag met plezier naar het werk gaan is natuurlijk iets wat we allemaal willen. Toch is dit niet voor iedereen het geval. In veel organisaties hoor ik mensen zeggen: “ze willen alleen maar doen wat ze leuk vinden, je kunt toch niet alleen maar doen wat je leuk vindt?” Na het lezen van dit stuk ontdek jij of het echt nodig is om de hele dag te doen wat je leuk vindt om werkgeluk te ervaren. Je leest wat jij kunt doen om meer werkplezier te hebben. En hoe je jouw team en/of collega’s hierbij kunt helpen.

Dit is wat aandacht met je doet

Het is bijna middernacht als ik bij een tankstation stop om te tanken. Ik rijd vanaf Ahoy terug naar huis. Ik kom net van een business event, waar ik als spreker aanwezig was, en baal flink dat ik nog zo’n eind naar huis moet rijden. “Dit en pomp 7 graag” zeg ik tegen de vrouw achter de kassa. “Ben je bijna thuis” vraagt ze aan mij. “Nee, ik moet nog zeker 2 uur rijden” zeg ik. “Wat heb je gedaan vandaag?” krijg ik terug. Ik kijk haar vol verbazing aan als ze dit vraagt. Het liefst wil ik zo snel mogelijk verder rijden. Ze vraagt door naar mijn dag en wat ik doe voor werk. En ik begin vragen aan haar te stellen. We hebben een leuk gesprek. In nog geen 10 minuten is mijn humeur veranderd en stap ik vrolijk de auto in. Dit is wat aandacht met je doet. En niet alleen aandacht, dit is ook wat iemand die haar werk leuk maakt met je doet. Ze genoot zichtbaar van het contact met haar klanten. “Dit is wat mijn werk zo leuk maakt. Ik maak met iedereen een praatje en hoor de meest bijzondere verhalen” zegt ze tegen mij.

Houden van wat je doet is iets heel anders dan je werk oké of wel leuk vinden. De medewerker van het tankstation laat dit zien. Zij maakt haar werk leuk en je merkt echt dat ze ervan houdt. Het doet iets met je als je ziet dat iemand anders plezier heeft in het werk. Het werkt enorm aanstekelijk voor andere collega’s. En als klant, patiënt, cliënt of inwoner voel jij je meer welkom en je humeur wordt er beter door.

Het stappenplan voor het creëren van werkgeluk

werkgeluk stap 1: doen waar je van houdt
Wie in jouw omgeving houdt echt van z’n werk? Ken jij een persoon die haast niet kan stoppen met praten over het werk? Dit zijn mensen waar je in twinkeling in de ogen ziet en die altijd iets extra’s geven. Overal om je heen is gelijk te zien of iemand houdt van het werk of niet. Loop een willekeurig restaurant in of winkel en je pikt ze er gelijk uit.
 
Het lijkt haast of ze verliefd zijn op wat ze doen. En het grappige is dat het zelfs een beetje klopt. Een bijzonder feitje las ik in het boek van Marcus Buckingham, ‘love + work.’ Als je verliefd bent komen er bepaalde stoffen vrij. Dopamine, oxytocine, noradrenaline en vasopressine. En laat dit precies de stoffen zijn die vrijkomen als je activiteiten doet die je echt heel leuk vindt. Verliefd op wat je doet. Best bijzonder toch? Deze cocktail zorgt ervoor dat je taken sneller en beter doet, je emoties van anderen intenser registreert, loyaler bent, optimistischer en meer open staat voor nieuwe informatie en ervaringen. Genoeg redenen om het ‘houden van wat je doet’ serieus te nemen – ook in het werk.
 
De crux zit hem in dat je ELKE dag IETS doet wat je leuk vindt. Onderzoek laat zien dat 20% van je tijd al genoeg is. Dit moet te doen zijn toch? Zorg dus dat je ontdekt wat je echt heel leuk vindt om te doen. Je energiegevers noem ik als spreker of coach werkgeluk het ook wel. De volgende vragen kunnen helpen om deze te ontdekken:
 
  • Wanneer was je voor het laatst met iets bezig waardoor je de tijd vergat?
  • Wat deed je toen?
  • Naar welke activiteit kijk je het meest uit?
  • Wat heb je deze week gedaan wat je erg leuk vond om te doen?
  • Aan welke activiteiten/werkzaamheden zou je meer tijd willen besteden? En waarom?
  • Waar wil je graag beter in worden en is het geen straf om te ‘oefenen’?
  • Op welk moment ervaar jij een diep gevoel van vreugde?
  • Na welke activiteit is je humeur altijd goed en positief?
Je hoeft dus niet alles leuk te vinden. Je hoeft ook niet de hele dag iets te doen waar je van houdt. Het gaat om elke dag iets doen waar je van houdt. Het is vinden waar je van houdt (wat je echt leuk vindt om te doen) en houden van wat je doet.
 
Mijn stelling:

Als je iets doet waar je van houdt, ga je meer houden van alles wat je doet.

Ben je een leidinggevende? Zorg dan dat jij erachter komt wat de energiegevers van jouw teamleden zijn. Op deze manier kun je onderzoeken of ze dit minimaal 20% van hun tijd kunnen doen. Ook zul je ontdekken dat iedereen iets anders leuk vindt. Bij nieuwe projecten kun je samen de taken op deze manier slimmer verdelen.

Zijn er dan nog andere zaken belangrijk als we het hebben over werkgeluk?

werkgeluk stap 2: Waardering

Voor ons allemaal is het belangrijk dat we het gevoel hebben dat wij ertoe doen. We willen ons gewaardeerd voelen en het idee hebben dat wij een bijdrage leveren aan het geheel. Het is dan ook erg belangrijk dat je ergens werkt waar jij je gewaardeerd voelt.

Ben jij een leidinggevende? Als spreker en coach teamontwikkeling adviseer ik je om je waardering regelmatig uit te spreken naar je medewerkers. Het klinkt als een open deur, maar het levert zoveel op. En stiekem doen we dit allemaal te weinig.

werkgeluk stap 3: Autonomie: eigen invulling kunnen geven aan je werk

Niks is zo vervelend als een leidinggevende die de hele tijd over je schouders meekijkt. Als spreker en coach teamontwikkeling zie ik dit vaak gebeuren. En niet alleen dat, het is ook nog eens overbodig. Jij bent namelijk de expert en weet heel goed wat nodig is om je werk tot een succes te brengen. Op een plek werken waar jij zelf invulling kunt geven aan je werk zal bijdragen aan jouw werkplezier.

Ben jij een leidinggevende? Zorg dan dat jij jouw medewerkers ruimte geeft om zelf invulling te geven aan het werk. Dit kan lastig zijn omdat je dan zaken moet loslaten. Maak bespreekbaar met je teamleden op welke manier zij aan jou laten weten wat ze doen. Let op dat je niet te veel op de details gaat zitten, kijk naar resultaten.

werkgeluk stap 4: Opleiding – en ontwikkelmogelijkheden

Je kunnen ontwikkelen als persoon en professional is in de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden. Zeker de jongere generatie heeft hier veel behoefte aan. Zij zullen als ze ergens solliciteren bewust vragen naar welke mogelijkheden er zijn. Los van generaties is het voor iedereen belangrijk dat er mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen kan op vele manieren. Je hoeft hiervoor niet altijd een opleiding te doen. Ook door intervisie, het lezen van boeken en reflecteren kun jij je ontwikkelen.

Ben jij een leidinggevende? Zorg dan dat ‘ontwikkeling’ besproken wordt in het team. Zowel individueel als op teamniveau. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er ruimte is voor opleidingen en trainingen. Daarnaast kan een mastermind of intervisie ook veel opleveren in een team. Op deze manier ontwikkelen medewerkers zich in de praktijk. Ben je benieuwd naar wat een mastermind of intervisie kan opleveren? Als spreker en coach teamontwikkeling kan ik je hierover bijpraten. Neem even contact met mij op.

Werkgeluk is een groot begrip en toch kun je door kleine stappen al veel doen om het werkgeluk te verhogen. Waarbij het meest belangrijke is om elke dag iets te doen waar je van houdt.

Hoe ontwikkel je goed leiderschap?

Een leider kun je op verschillende manieren zijn. Voor dit artikel ga ik mij richten op de mensen met een leidinggevende of managersfunctie. De verantwoordelijkheid te hebben voor een team, een afdeling of een bedrijf kan nogal een uitdaging zijn. Hoe zorg jij dat jij een goede leider bent? Wat moet je in elk geval doen om jouw leiderschapskills te verbeteren? In deze blog lees jij 3 elementen die belangrijk zijn om goed leiderschap te ontwikkelen.

1. Situationeel leiderschap

Goed om te weten is dat leiderschap nogal situationeel is. Waarbij je op de ene plek helemaal uit de verf komt, kan dit op een andere plek totaal anders zijn. Dat betekent niet dat je dit als excuus kunt gebruiken als het even niet lekker loopt. Het laat vooral zien dat het voor een leider belangrijk is om meerdere leiderschapsstijlen te beheersen. Je past jouw leiderschapsstijl aan op de persoon, situatie of het project. In een tijd waarbij we steeds meer diverse teams nodig hebben met mensen met verschillende kwaliteiten en denkwijzen, zul je ontdekken dat elk persoon iets anders nodig heeft. Een medewerker die exploratief is heeft iets anders van jou nodig dan een medewerker die houdt van optimaliseren en structureren. Als spreker en coach leiderschap weet ik dat de één meer vrijheid nodig heeft, de ander wat meer sturing en weer een ander wil vooral een leidinggevende met een coachende stijl.

Wil jij je ontwikkelen tot een goede leider? Wees je dan bewust van je eigen voorkeursstijl en verdiep je in wat jouw medewerkers nodig hebben.

2. Verzamel goede mensen om je heen

Als leidinggevende kun jij je soms alleen voelen. Je hebt veel verantwoordelijkheden en op het moment dat er iets misgaat kijken mensen vooral naar jou. Het is belangrijk dat jij mensen om je heen hebt die jou scherp houden. Dit zijn de mensen die kritisch zijn als het nodig is, advies geven en naar je luisteren. Dit kunnen je collega’s uit een managementteam zijn, maar ook mensen in bijvoorbeeld een mastermind- of intervisiegroep. Wat mensen vaak onderschatten is de kracht van goede mensen om je heen. Zowel voor jezelf is dit een enorme aanvulling als voor de mensen in je team of organisatie. Het zorgt ervoor dat jij je blijft ontwikkelen als leider.

3. Wees ‘master’ in kleuter zijn

Wat heeft een kleuter met een leider te maken? Dat ga ik je nu vertellen. Als spreker leiderschap kijk ik er altijd naar uit om dit te vertellen omdat het je veel gaat opleveren. Een kleuter heeft namelijk de magische eigenschap om 2 dingen heel goed te doen: spelenderwijs leren en waarom vragen stellen.

Kleuters leren terwijl ze doen. In alles zien zij een leermoment. En precies dit is een eigenschap die leiders ook moeten hebben. Een leiderschapstraining kan veel opleveren, maar de echte winst komt pas daarna. Dit doe je door jezelf elke dag te verbeteren. Leer terwijl je leidinggeeft.

We vinden dit soms bijzonder lastig aan kleuters: de waarom-vraag. Toch zijn de vele vragen van kleuters heel belangrijk voor een leider. We zijn als volwassenen snel geneigd om zaken in te vullen. Dit doen we ongemerkt. Hierdoor missen wij cruciale informatie. Zo kan het zomaar zijn dat jij denkt dat iemand het naar zijn zin heeft in zijn werk, terwijl dit niet zo is. Of dat je denkt dat het prima gaat met een medewerker omdat de persoon dit als antwoord geeft op jouw vraag hoe het gaat. Terwijl het in werkelijkheid toch niet helemaal goed gaat. Alleen door meer vragen te stellen kom je erachter of het klopt wat je in eerste instantie denkt.

Creëer weer werkgeluk door de inzet van teamontwikkeling en leiderschap

Wil jij jezelf ontwikkelen als leider en heb jij behoefte aan meer tips of training? Als spreker en coach leiderschap kan ik je helpen. Neem contact met mij op. Dit kan ook als managementteam.