Hoe creëer je meer werkgeluk? Voor jezelf en voor je team?
Elke dag met plezier naar het werk gaan is natuurlijk iets wat we allemaal willen. Toch is dit niet voor iedereen het geval. In veel organisaties hoor ik mensen zeggen: “ze willen alleen maar doen wat ze leuk vinden, je kunt toch niet alleen maar doen wat je leuk vindt?” Na het lezen van dit stuk ontdek jij of het echt nodig is om de hele dag te doen wat je leuk vindt om werkgeluk te ervaren. Je leest wat jij kunt doen om meer werkplezier te hebben. En hoe je jouw team en/of collega’s hierbij kunt helpen.
Dit is wat aandacht met je doet
Het is bijna middernacht als ik bij een tankstation stop om te tanken. Ik rijd vanaf Ahoy terug naar huis. Ik kom net van een business event, waar ik als spreker aanwezig was, en baal flink dat ik nog zo’n eind naar huis moet rijden. “Dit en pomp 7 graag” zeg ik tegen de vrouw achter de kassa. “Ben je bijna thuis” vraagt ze aan mij. “Nee, ik moet nog zeker 2 uur rijden” zeg ik. “Wat heb je gedaan vandaag?” krijg ik terug. Ik kijk haar vol verbazing aan als ze dit vraagt. Het liefst wil ik zo snel mogelijk verder rijden. Ze vraagt door naar mijn dag en wat ik doe voor werk. En ik begin vragen aan haar te stellen. We hebben een leuk gesprek. In nog geen 10 minuten is mijn humeur veranderd en stap ik vrolijk de auto in. Dit is wat aandacht met je doet. En niet alleen aandacht, dit is ook wat iemand die haar werk leuk maakt met je doet. Ze genoot zichtbaar van het contact met haar klanten. “Dit is wat mijn werk zo leuk maakt. Ik maak met iedereen een praatje en hoor de meest bijzondere verhalen” zegt ze tegen mij.
Houden van wat je doet is iets heel anders dan je werk oké of wel leuk vinden. De medewerker van het tankstation laat dit zien. Zij maakt haar werk leuk en je merkt echt dat ze ervan houdt. Het doet iets met je als je ziet dat iemand anders plezier heeft in het werk. Het werkt enorm aanstekelijk voor andere collega’s. En als klant, patiënt, cliënt of inwoner voel jij je meer welkom en je humeur wordt er beter door.
Het stappenplan voor het creëren van werkgeluk
werkgeluk stap 1: doen waar je van houdt
- Wanneer was je voor het laatst met iets bezig waardoor je de tijd vergat?
- Wat deed je toen?
- Naar welke activiteit kijk je het meest uit?
- Wat heb je deze week gedaan wat je erg leuk vond om te doen?
- Aan welke activiteiten/werkzaamheden zou je meer tijd willen besteden? En waarom?
- Waar wil je graag beter in worden en is het geen straf om te ‘oefenen’?
- Op welk moment ervaar jij een diep gevoel van vreugde?
- Na welke activiteit is je humeur altijd goed en positief?
Als je iets doet waar je van houdt, ga je meer houden van alles wat je doet.
Ben je een leidinggevende? Zorg dan dat jij erachter komt wat de energiegevers van jouw teamleden zijn. Op deze manier kun je onderzoeken of ze dit minimaal 20% van hun tijd kunnen doen. Ook zul je ontdekken dat iedereen iets anders leuk vindt. Bij nieuwe projecten kun je samen de taken op deze manier slimmer verdelen.
Zijn er dan nog andere zaken belangrijk als we het hebben over werkgeluk?
werkgeluk stap 2: Waardering
Voor ons allemaal is het belangrijk dat we het gevoel hebben dat wij ertoe doen. We willen ons gewaardeerd voelen en het idee hebben dat wij een bijdrage leveren aan het geheel. Het is dan ook erg belangrijk dat je ergens werkt waar jij je gewaardeerd voelt.
Ben jij een leidinggevende? Als spreker en coach teamontwikkeling adviseer ik je om je waardering regelmatig uit te spreken naar je medewerkers. Het klinkt als een open deur, maar het levert zoveel op. En stiekem doen we dit allemaal te weinig.
werkgeluk stap 3: Autonomie: eigen invulling kunnen geven aan je werk
Niks is zo vervelend als een leidinggevende die de hele tijd over je schouders meekijkt. Als spreker en coach teamontwikkeling zie ik dit vaak gebeuren. En niet alleen dat, het is ook nog eens overbodig. Jij bent namelijk de expert en weet heel goed wat nodig is om je werk tot een succes te brengen. Op een plek werken waar jij zelf invulling kunt geven aan je werk zal bijdragen aan jouw werkplezier.
Ben jij een leidinggevende? Zorg dan dat jij jouw medewerkers ruimte geeft om zelf invulling te geven aan het werk. Dit kan lastig zijn omdat je dan zaken moet loslaten. Maak bespreekbaar met je teamleden op welke manier zij aan jou laten weten wat ze doen. Let op dat je niet te veel op de details gaat zitten, kijk naar resultaten.
werkgeluk stap 4: Opleiding – en ontwikkelmogelijkheden
Je kunnen ontwikkelen als persoon en professional is in de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden. Zeker de jongere generatie heeft hier veel behoefte aan. Zij zullen als ze ergens solliciteren bewust vragen naar welke mogelijkheden er zijn. Los van generaties is het voor iedereen belangrijk dat er mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen kan op vele manieren. Je hoeft hiervoor niet altijd een opleiding te doen. Ook door intervisie, het lezen van boeken en reflecteren kun jij je ontwikkelen.
Ben jij een leidinggevende? Zorg dan dat ‘ontwikkeling’ besproken wordt in het team. Zowel individueel als op teamniveau. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er ruimte is voor opleidingen en trainingen. Daarnaast kan een mastermind of intervisie ook veel opleveren in een team. Op deze manier ontwikkelen medewerkers zich in de praktijk. Ben je benieuwd naar wat een mastermind of intervisie kan opleveren? Als spreker en coach teamontwikkeling kan ik je hierover bijpraten. Neem even contact met mij op.
Werkgeluk is een groot begrip en toch kun je door kleine stappen al veel doen om het werkgeluk te verhogen. Waarbij het meest belangrijke is om elke dag iets te doen waar je van houdt.
Creëer weer werkgeluk door de inzet van teamontwikkeling en leiderschap
Wil jij meer mensen die blij en met energie naar het werk komen in je team? Als spreker en teamcoach kan ik je helpen. Neem contact met mij op. Dit kan ook als managementteam.