Hoe ontdek je wat echt bij je past in een baan?

Hier wordt best vaak over geschreven en gesproken. Het ontdekken van jouw why, je purpose en wat je te doen hebt in het leven. Of je passie zoals het ook wel genoemd wordt. Of gewoon leuk werk hoor ik ook mensen zeggen.

Als je doet wat je leuk vindt gaat de tijd voorbij, doe je iets wat je niet leuk vindt kost dit energie en zie je elk uur sloom voorbij trekken. Toch gaat het niet alleen over wat je leuk vindt om te doen. Er is meer dan alleen dat en vaak zijn mensen zich hier niet bewust van.

Want als je doet wat je leuk vindt maar je bent er niet goed in zorgt het voor frustraties. Net als wanneer je doet wat je leuk vindt, er goed in bent maar er geen geld mee verdient of te weinig (als het over werk gaat). Of als je ergens goed in bent en je vindt het niks.

Kortom het kan een hele zoektocht zijn om dat te vinden in een baan wat helemaal bij je past. Het kan voor behoorlijk wat frustraties en onzekerheden in je loopbaan zorgen.

Heb je dit gevoel niet dan kun je onrustig worden. Of hard op zoek gaan en telkens niks vinden. Wat je dan vaak ziet is dat mensen veel banenswitches hebben in hun loopbaan. Omdat er telkens iets gemist wordt. Of je hebt het gevoel dat er meer in jou zit dan wat er nu uitkomt.

Wordt het niet gewoon een beetje geromantiseerd?

Tjah, daar zijn verschillende meningen over. “Kijk gewoon naar wat je als kind leuk vond”. Deze opmerking wordt veel gemaakt. En hoewel daar een kern van waarheid in zit, werkt dit niet voor iedereen. Toch bestaat het echt. Dat gene wat zo goed bij je past dat je fluitend je bed uitkomt om aan het werk te gaan.

Hoe ontdek je dat?

1.Waar je goed in bent.

We hebben allemaal onze kwaliteiten. En het leuke is dat dit voor iedereen anders is. Iedereen heeft weer een andere combinatie. Dit is fantastisch omdat we hierdoor elkaar heel goed kunnen aanvullen. Er zijn vaak kwaliteiten verborgen. Dit zijn kwaliteiten die je hebt, maar je weet het niet of je durft ze niet in te zetten. Deze kwaliteiten zorgen er voor dat je het gevoel hebt dat er meer in je zit dan je nu laat zien.

Weer even terug naar hoe je dat ontdekt waarvoor je fluitend je bed uitkomt. Je hebt iets waar je goed in bent. Je kwaliteiten en misschien zelfs talent. Dit zijn meerdere dingen.

2.Wat je leuk vindt om te doen.

Daarnaast heb je de dingen die je echt heel leuk vindt om te doen. Dit is voor iedereen iets anders. De een vindt schrijven en nieuwe dingen bedenken leuk, de ander presenteren en schilderen. En zo kunnen er veel verschillende activiteiten zijn die je leuk vindt. Een hele lijst.

3.Waar je geld mee kunt verdienen.

Vervolgens is het, als het over werk gaat, belangrijk dat je er geld mee kunt verdienen. Het is belangrijk dat het ‘iets’ wat geheel bij jou past geld oplevert. Onze maatschappij is nou eenmaal zo georganiseerd dat geld nodig is om in onze levensbehoefte te voorzien.

4.Waar jij je bijdrage kunt leveren.

We willen van waarde zijn. We willen een bijdrage leveren. Allemaal op onze eigen manier worden we gedreven door iets. Voor de een is dat een beter milieu, voor de ander dat kinderen goed kunnen opgroeien. Maar het kan ook zijn dat je het gewoon goed geregeld wilt hebben voor je gezin, je partner of je familie. Of misschien wel je huisdieren. Dus waar je door gedreven wordt hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Maar het is wel iets waar de wereld beter van wordt (kan dus ook de wereld om je heen zijn).

Als je een baan vindt of onderneming start dat hieraan voldoet zul jij met veel energie je bed uitkomen. Alleen al omdat je zin hebt om aan de slag te gaan.

Het is fantastisch als je iets vindt waarin dit zit. Waar jij jezelf met jouw kwaliteiten jouw behoefte kwijt kunt. Waar je van waarde kunt zijn omdat je er goed in bent en het leuk vindt. Maar dit kan ook veranderen. Je groeit in je leven en je carrière. Dat zorgt ervoor dat je andere behoeften hebt, nieuwe kwaliteiten ontdekt en hierdoor weer nieuwe dromen.

Er wordt weleens gedacht dat als je eenmaal een weg ingeslagen bent en het werkt na een tijd niet, dat alle inzet voor niets is geweest. Maar dat is niet waar. Je hebt altijd dingen geleerd. Probeer daar ook op die manier naar te kijken. Doe dit bewust. Kijk bewust naar wat het heeft opgeleverd.

Soms vraagt het tijd om dit te ontdekken. Voel niet de druk, blijf vooral bewust van dit proces.

En je purpose en je why betekent niet dat je daarin de grootste, de beste, de rijkste, het meest beroemd moet zijn. Het gaat erom dat je doet wat je leuk vindt, waar je echt goed in bent en van kunt leven.