Jouw unieke combinatie van kwaliteiten

Elk mens wordt geboren met zijn of haar unieke combinatie van kwaliteiten. Zie het als iets waar je een aanleg voor hebt, een persoonskenmerk. Voor iedereen is het iets anders wat hij of zij goed kan. En dat betekent dus ook dat iedereen talenten en kwaliteiten heeft.

We vullen elkaar aan

Het mooie hieraan is dat je elkaar volledig kunt aanvullen. Waar jij goed in bent is de ander minder of niet goed in én andersom. Daarmee maken we elkaar compleet. We vergeten dat nog weleens omdat we het heel vervelend vinden als iemand anders ergens niet zo goed in is. We vinden dan dat we het zelf veel beter kunnen. Of we kijken met grote ogen naar het talent van de ander, omdat we dit zelf niet kunnen.

Dat is niet nodig. Want hoe mooi is het dat jij een ander kan helpen? En dat de ander jou kan helpen?

Samenwerken wordt leuker

Wij mensen zijn gemaakt om elkaar te helpen. Dat is ook de reden waarom we het zo goed doen. Zo vindingrijk zijn en kunnen overleven. We kunnen als geen ander samenwerken. En daar kun jij jouw kwaliteiten voor gebruiken.

Samenwerken wordt leuker als je begrijpt dat jouw kwaliteiten nodig zijn. Ook wanneer de andere personen in een team een beetje op elkaar lijken. Wat je vaak ziet in een team of organisatie is dat mensen op elkaar lijken. De sollicitatiecommissie heeft gelijkgestemden uitgekozen. Eigenlijk een beetje een kopie van zichzelf. Dat zie je vaker omdat dit in onze comfort zone ligt. Toch is dit niet altijd verstandig.

Beter is het om te kijken naar aanvullende kwaliteiten. En dat geldt ook voor jou als je een samenwerking wilt aangaan met iemand anders. Kijk naar wat aanvullend is op jou. Waardoor je elkaar als geen ander kunt aanvullen.

Wees bewust van jouw kwaliteiten

Het is goed om bewust te zijn van jouw kwaliteiten. Dit kun je herkennen door te kijken naar momenten in je leven waar je helemaal in je element was. Momenten waar het stoom op een goede manier uit je oren kwam. Het vuur in je ogen begon te branden, want dit was het moment waarop het stroomde. Het moment waarop jij volledig jouw bijdrage kon leveren.

Ook kun je anderen vragen naar wat ze in jou waarderen. Vaak herken je een kwaliteit minder omdat het zo vanzelfsprekend voor jou is. Of omdat het nog verborgen is. Kwaliteiten ontdek je op verschillende momenten in je leven. Doordat je groeit als mens, meerdere ervaringen opdoet komen meer kwaliteiten naar boven.

Gebruik je kwaliteiten

Er is een groot verschil tussen kwaliteiten en skills. De laatste leer je door kennis op te doen en vaardigheden aan te leren. Dit zijn mooie aanvullingen op jouw kwaliteiten. Je kwaliteiten liggen echter wat meer vast. De mate waarop je ze gebruikt en inzet kan wel verschillen.

Zo kan iemand als kwaliteit ‘daadkracht’ hebben, maar deze te weinig inzetten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer deze persoon minder zelfvertrouwen heeft. Er is een belemmering in de eigen overtuigingen en gedachten.

Het is belangrijk dat je jouw kwaliteiten laat zien. Dit zal ervoor zorgen dat je groeit als mens en beter gaat zien wat voor baan of onderneming bij jou past. Daarnaast kun je een enorme aanvulling zijn voor anderen.

Tot slot wil ik nog iets heel essentieels benadrukken. Dit is iets waar we ons te weinig bewust van zijn: jouw unieke combinatie van kwaliteiten is altijd nodig! Je hoeft niet de kwaliteiten van een ander na te streven. Dat is onbegonnen werk en zal je geen gelukkig gevoel geven. Weet dat mensen elkaar aanvullen en dat ook jij daar een bijdrage in hebt. Investeer in het leren kennen van jouw kwaliteiten en deze te verbeteren. Investeer in het aanleren van skills. Maar wel precies de skills die jij nodig hebt om jouw doel te bereiken. Jij kunt dit.