Kies niet jouw kopie in een samenwerking

Van nature zijn we geneigd om ons te omringen met mensen die ‘veilig’ voelen. Dit zijn mensen die op een bepaalde manier op ons lijken. Waar we ons in kunnen herkennen. In een samenwerking is dit niet per se de meest beste optie.

Het wordt spannend op het moment dat iemand anders is en compleet anders denkt. Vooral als iemand zo anders is dat je elkaar niet goed begrijpt. Je denkwijze en manier van werken is dan haast het tegenovergestelde. Jouw kopie in een samenwerking kiezen is niet altijd een goed idee, lees waarom.

Heb jij dat weleens meegemaakt?

De grootste uitdaging is om op dat moment met een open blik te kijken naar de ander. Niet te oordelen. Te kijken naar de meerwaarde van de ander. Dit is lastig omdat wij een ‘rode of oranje vlag’ hebben bij deze persoon. Het meest makkelijke is om dan te kijken naar de negatieve kanten. Of om mensen te zoeken die aan ‘jouw kant’ staan. Hierdoor versterk je het verschil. Terwijl er een hele mooie kans ligt.

Je herkennen in een ander is fantastisch. Maar in een samenwerking heb je vaak iets anders nodig

Steve Jobs heeft Apple niet groot kunnen maken door alleen te werken met kopietjes van hemzelf. Hij had mensen nodig die hem aanvulden. Die zijn ideeën konden uitvoeren.

De beste teams functioneren omdat mensen elkaar aanvullen. Terwijl je vaak ziet dat mensen voor veilig kiezen, is dit niet altijd de beste optie. Het mag best knallen in een samenwerking. Als de basis maar vertrouwen en elkaars krachten zien is.

Strategische diversiteit in samenwerking

In elke fase van een bedrijf of project zijn andere vaardigheden nodig. En iedereen draagt op een andere manier bij aan de groei van een bedrijf of team. Als je deze twee bij elkaar kunt brengen dan heb je goud.

Zie het als ‘slim’ kijken naar wat nodig is om te kunnen groeien in je bedrijf of met je team.

Ik zal mezelf als voorbeeld noemen. Ik ben enorm sterk in het bedenken van concepten en mijn hoofd stroomt van de ideeën. Geef mij een probleem en ik verzin een oplossing (niet altijd een goede hoor 😉).

Ik werk keihard als ik in die flow zit, maar stagneer bij processen, structuur en het maken van een planning. In mijn tijd als projectmanager was juist die structuur nodig. Ik heb het mezelf heus aangeleerd, het functioneerde, maar was niet geniaal. Om een project te laten groeien had ik anderen nodig. Voor mij waren dit in sommige gevallen heel ander type mensen.

Ze zaten in zo’n andere versnelling. Maar ik had ze keihard nodig. En andersom hadden zij mij nodig. Wel waren het stuk voor stuk fijne mensen om mee te werken. Fijne mensen met allemaal een eigen bijdrage. En dat maakt het compleet.

Kies voor compleetheid en nodig jezelf uit om de personen die zo anders zijn op een nieuwe manier te bekijken.