Samenwerken tussen teams

Samenwerken tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie is belangrijk voor succes op de lange termijn. Maar laten we eerlijk zijn: afdelingsoverstijgend samenwerken is niet altijd eenvoudig. Je hebt te maken met verschillende prioriteiten, belangen, uiteenlopende doelen en soms zelfs concurrentie. Het is de moeite waard om te investeren in sterke samenwerkingsverbanden tussen teams. De resultaten zullen volgen.

Teams laten samenwerken én samensmelten

Het is een van de meest gestelde vragen op dit moment: Hoe zorgen we dat er tussen teams wordt samengewerkt. Allereerst is het goed om te weten dat een wij-zij gevoel in je organisatie al snel ontstaat.

Henri Tajfel ontdekte samen met collega’s dat wanneer je mensen die elkaar niet kennen op een willekeurige manier bij elkaar zet in een groep, ze de mensen in hun eigen groep leuker en meer capabel vinden. Dit kan al door mensen met het laatste cijfer van een geboortedatum in twee groepen te delen: even en oneven.

Dit wordt ook wel ‘Minimal group paradigm’ genoemd. Er is dus weinig nodig om je eigen groep leuker en beter te vinden. Dit gebeurt ook in teams. Geen wonder dat samenwerken tussen teams soms moeizaam gaat. We vinden mensen in een ander team minder leuk en we hebben elkaar niet nodig.

Wat kun je doen om dit te doorbreken?

 
  1. Begin bij de vraag: is samenwerken tussen de teams/afdelingen nodig en waarom?
    Het is niet altijd noodzakelijk dat teams samenwerken. Daardoor is het ook niet erg dat er verschillende groepen in je organisatie zijn. Er zijn alleen ook situaties waarin de samenwerking wel noodzakelijk is. Vraag je dan af waarom. Is dit om de klant beter te bedienen? Omdat processen niet goed lopen? Projecten niet worden afgerond? Er weinig ideeën worden uitgewisseld? Er fouten ontstaan? Wees duidelijk in je communicatie waarom het van belang is dat er wordt samengewerkt.
  2. Zorg voor persoonlijke relaties
    Als je wil dat mensen ook zonder gezamenlijk doel elkaar opzoeken dan is het belangrijk dat ze elkaar tegenkomen. Zo heeft Pixar er bij de inrichting van hun kantoor voor gekozen om de WC’s, restaurant en receptie in een groot auditorium te plaatsen. Op deze manier lopen mensen elkaar op verschillende momenten van de dag tegen het lijf. Als je elkaar kent dan ben je eerder geneigd om de ander om hulp te vragen of uit te nodigen om eens op jouw afdeling te komen.
  3. Zorg voor een gezamenlijke missie
    Samenwerken doen mensen alleen als er een gezamenlijke missie en doel is. Dan hebben mensen elkaar nodig. Creëer een gezamenlijk doel/missie. Laat vervolgens elke afdeling of team een uniek aspect van de missie vertegenwoordigen. Hierdoor wordt de samenwerking niet alleen noodzakelijk, maar ook onmisbaar voor het slagen. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe hun bijdrage bijdraagt aan het grotere geheel. Dit schept niet alleen duidelijkheid, maar ook een gevoel van gedeeld eigenaarschap.
  4. Afdelingsruil
    Organiseer een afdelingsruil, waarbij medewerkers een dag lang met iemand van een andere afdeling van plaats wisselen. Dit geeft inzicht in elkaars dagelijkse werkzaamheden, de dynamiek en uitdagingen en vergroot het wederzijds begrip. Ook kun je op deze manier weer op nieuwe ideeën komen.
  5. Richt een systeem in waardoor mensen elkaar op de hoogte houden
    Dit kan door letterlijk een software-systeem te gebruiken (Teams, Slack, Intranet etc.). Daarnaast is een projectteam met vertegenwoordigers uit de afdelingen samenbrengen ook een optie. Kijk bij voorkeur naar een goede mix van kwaliteiten en perspectieven.
  6. Voor als je creatief en totaal iets anders wil: maak er een spel van.
    Gamification maakt het samenwerken leuker en motiveert medewerkers om net dat stapje extra te zetten. Introduceer een “Samenwerkingsspeurtocht” waarbij teams van verschillende afdelingen samen moeten werken om puzzels op te lossen of uitdagingen te voltooien. Dit bevordert niet alleen samenwerking, maar ook creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Uiteindelijk valt of staat het met een open cultuur waarin mensen zich vrij voelen om vragen te stellen aan elkaar, fouten durven maken en elkaar op zoeken. Dit creëer je niet zomaar, dit vraagt om sterk leiderschap, positieve interacties en samenwerken als belangrijk uitgangspunt.

Meer weten?

Neem eens contact met mij op. Ik vertel je graag meer over hoe jij jouw teams beter kunt laten samenwerken. Samen kunnen we bouwen naar een methode die werkt voor jouw organisatie.