Zo verbeter je de samenwerking in het team

In veel bedrijven en organisaties zijn mensen onderdeel van een team. Vaak houdt het daarmee op. Van een echte samenwerking komt het dan niet of nauwelijks. Teamleden zijn dan vooral gericht op hun eigen werkzaamheden. Een gemiste kans. Hoe zorg je ervoor dat mensen samenwerken in je team?

Wat is een team?

Ruim 85 procent van de mensen werkt in een of meerdere teams. We vergeten alleen nog weleens wat een team is. Laten we beginnen met eenvoudig kijken naar wat een team is. Volgens vanDale is het een groep samenwerkende personen.

Samen ben je verantwoordelijk voor het resultaat en je hebt allemaal je eigen aandeel. Laten we eerlijk zijn, samen zijn we beter toch? We kunnen niet in ons eentje een organisatie of bedrijf runnen. Dat is onmogelijk.

Werkt jouw team écht samen?

Als je goed kijkt naar je eigen team of teams in je organisatie; werkt elk team dan echt samen? Dit is niet altijd het geval. Oorzaken kunnen zijn:

  • De groep mensen is een team omdat het administratief handig is (ze hebben allemaal dezelfde functie).
  • Er is geen gezamenlijk doel of bestaansrecht. Als je niet weet wat je samen te doen hebt dan richt jij je vooral op je eigen functie.
  • De psychologische veiligheid is laag waardoor mensen geen hulp durven te vragen of elkaar helpen.
  • Het is niet duidelijk wat je aan elkaar hebt. Mensen kennen elkaar onvoldoende.

Het gevolg is dat de kracht van ‘samen ben je beter’ niet gebruikt wordt. Hoe zorg je ervoor dat mensen in je team gaan samenwerken?

  1. Leer elkaar kennen. Je hoeft elkaar niet jaren te kennen om goed samen te werken. In crisisteams heb je deze tijd simpelweg niet. Toch is het elkaar leren kennen een belangrijke stap. Aan de ene kant omdat je ontdekt wat je aan elkaar hebt, omdat je de sterke punten van de ander ontdekt. Aan de andere kant omdat het iets doet in de sociale connectie met de ander. Je vraagt iemand eerder om hulp als je de ander kent en vertrouwt.
  2. Zet de speeltuin neer. Waarvoor is het team op aarde? Wat is het gezamenlijke doel en wat kun je van elkaar verwachten? Hoe doe je de dingen samen, wat kan wel en wat kan niet? Dit soort vragen helpen om de speeltuin waarin je kunt (samen) werken neer te zetten. Binnen de speeltuin hebben teamleden alle ruimte om te bewegen en samen te werken.
  3. Stimuleer samenwerking. Dit kun je doen door van samenwerken het uitgangspunt te maken. Beoordeel het team bijvoorbeeld op teamresultaten, maak gezamenlijke plannen of bespreek geregeld op welke manier in de komende periode wordt samengewerkt in het team. Bespreek regelmatig hoe het gaat met de samenwerking en wat anders kan en moet.

 

Waarom is samenwerken belangrijk?

Het kan voorkomen dat in een team het samenwerken aan een gezamenlijk doel niet kan of nodig is. Dit zie ik bijvoorbeeld weleens in teams met adviseurs die in hun eentje opdrachten uitvoeren voor klanten. Het team is dan eerder een thuisbasis waarbinnen je ervaringen kunt delen. Hier is niets mis mee.
Er zijn veel teams waarin samenwerken wel van grote meerwaarde is. De uitdagingen waar veel organisaties voor staan zijn complex. Hiervoor heb je diversiteit aan kwaliteiten nodig. Precies dit is de meerwaarde van een team.

Omdat we individueel zo anders zijn moeten we ons collectiever gedragen. Een team is de beste vorm om gebruik te maken van de diversiteit aan sterke punten. Door samen te werken aan oplossingen, projecten, het verlenen van zorg etc.

Go team!

Wil je meer handvaten om jouw team echt een team te laten zijn? Als spreker teamontwikkeling kan ik ook als trainer en coach jouw onderneming hiermee helpen. Neem contact met mij op, samen bespreken we de mogelijkheden.