Over spreker Sayma

Ondernemer, teambouwer, spreker

Sayma Kuipers is spreker, trainer en ondernemer. Ze richt zich op teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. De rode draad in haar werk is de invloed van mensen op elkaar. Ze krijgt energie van mensen, ze heeft sowieso veel energie, haar hoofd zit vol ideeën en het liefst reist ze door heel het land.

Ze spreekt, begeleidt, traint, ze geeft advies én schrijft. Zo deelt ze regelmatig verhalen en haar kijk op leiders en teams op LinkedIn. Ze is dol op verhalen uit de praktijk en koppelt dit aan wat ze zelf ziet of wat de wetenschap vertelt over leiderschap en teamontwikkeling. Ook is ze bezig om haar keynote ‘Het is hier net een kleuterklas’ te vertalen naar een boek.

Leiderschap en teamontwikkeling

Haar interesse in teams en leiderschap is al vrij vroeg gewekt. Hoe kan het dat iedereen het over ‘de manager’ of ‘de directeur’ heeft alsof het niet ook gewoon een collega is? Hoe kan het dat samenwerkingen moeizaam verlopen? Dat goede mensen vertrekken en ongelukkige medewerkers blijven? Dat veranderingen moeizaam gaan en projecten mislukken? En waarom worden zinnen als “het is hier net een kleuterklas” zo vaak uitgesproken?

Allemaal vragen die Sayma in de loop der jaren heeft onderzocht. Wat ze vooral ontdekt heeft is dat alles afhankelijk is van de onderlinge relaties. Het gaat over elkaar kennen in een team, begrip hebben, naar elkaar luisteren en aandacht hebben voor je medewerkers. Ook ontdekte ze dat je het nooit perfect kunt doen als leider, maar dat het helpt om elke dag jezelf te verbeteren.

Sayma begeleidt teams en leiders om met een succesvolle samenwerking in het team en goed leiderschap te groeien als bedrijf of organisatie.

Scherp, praktisch en gericht op sterke relaties

Sayma houdt niet van dingen onnodig ingewikkeld maken, ook al is het dat soms wel. Altijd overziet ze het geheel en maakt ze wat ingewikkeld is praktisch en simpel. Ze stuurt altijd op harmonie, maar gaat een goede discussie of confrontatie niet uit de weg. Ze is kritisch, scherp, soms een beetje grappig, maar vooral empathisch. Ze weet zware onderwerpen aan de orde te stellen door het licht te houden. Ze weet scherpte aan te brengen in een gesprek, zonder de relatie op het spel te zetten. Ook als spreker is Sayma ontwapenend en oprecht en heeft met deze eigenschap al veel deuren weten te openen.

Door haar eigen ervaring als teammanager, leider en onderneemster weet ze waar leiders, teams en ondernemers tegenaan lopen en behoefte aan hebben. Hierdoor kan zij hen nog beter begeleiden.

Diversiteit

In organisaties waar onvrede heerst en teams waarin mensen tegenover elkaar staan weet zij partijen te verbinden. Sayma weet snel waar de schoen wringt en streeft ernaar iedereen zoveel mogelijk zeggenschap in het herstelproces te laten hebben. Dus niet alleen de ‘eliteclubjes’, maar ook die ene stille collega of de collega met spannende meningen.

De vraag is altijd: hoe kunnen we de diversiteit aan kwaliteiten van mensen op zo’n manier combineren dat ze elkaar aanvullen en compleet zijn? Het loont om te investeren in personeelsbehoud en niet alleen om aandacht te besteden aan het werven van nieuwe aanwas.

Persoonlijk

“Naast spreker en ondernemer ben ik ook vooral moeder van twee prachtige zoons. Voor ons is ‘samen beleven’ enorm belangrijk. Door samen reizen te maken bijvoorbeeld. Onze oudste zoon heeft de spierziekte Duchenne. Hierdoor verzwakken zijn spieren elke dag. Dit betekent dat hij geregeld functies verliest die nooit meer terugkomen. Denk aan lopen en zelfstandig ademen. Hij leert ons om in het moment te leven omdat je nooit weet wanneer het niet meer kan. Onze jongste zoon is vooral heel erg zichzelf en vol energie. Dat bewonder ik enorm. Mede door deze situatie heb ik de stap durven zetten om te gaan ondernemen. Want waarom wachten als het ook nu kan?

Zelf heb ik geleerd dat ik mensen om mij heen nodig heb die precies kunnen wat ik niet goed kan. Ik koos een partner die veel beter is in het uiten van emoties en omring mij met vrienden met meer structuur. Zij leren mij veel. Ik leer teams om hetzelfde te doen onderling. Om geen angst te hebben voor het onbekende en dat we dit juist nodig hebben om van elkaar te leren.

durf te leiden

Door de jaren heen heb ik ervaren hoe belangrijk leiderschap hierbij is: je kunt wel de juiste mensen bij elkaar brengen, maar zonder het juiste leiderschap kom je niet verder. Daarom richt ik mij op teamontwikkeling dóór leiderschapsontwikkeling.

Leiderschap gaat niet om ego. Het gaat als leider niet om jou, maar om wat je teweegbrengt en wat je nalaat als je vertrekt. Precies zoals bij het ouderschap.

Ik ben gericht op het effect van kleine stappen. Juist die geven iemand de kracht om de volgende dag iets te veranderen. En om het vervolgens ook vol te houden, daar doe je het natuurlijk voor. Ik ben groot voorstander van positieve psychologie. Voor mij deugen de meeste mensen. En ik geloof sterk in het verzamelen van de juiste mensen om je heen. Mensen die naar je luisteren, maar ook kritisch en scherp zijn als jij het nodig hebt. Soms heel irritant, maar zo hard nodig!”

Samenwerkingen spreker & teamontwikkeling

Samenwerken?

Wil jij Sayma inzetten als spreker over leiderschap? Of liever voor teamontwikkeling?