Hoe ontwikkel je goed leiderschap?

Een leider kun je op verschillende manieren zijn. Voor dit artikel ga ik mij richten op de mensen met een leidinggevende of managersfunctie. De verantwoordelijkheid te hebben voor een team, een afdeling of een bedrijf kan nogal een uitdaging zijn. Hoe zorg jij dat jij een goede leider bent? Wat moet je in elk geval doen om jouw leiderschapskills te verbeteren? In deze blog lees jij 3 elementen die belangrijk zijn om goed leiderschap te ontwikkelen.

drie zaken die elke leider nodig heeft

1. situationeel leiderschap

Goed om te weten is dat leiderschap nogal situationeel is. Waarbij je op de ene plek helemaal uit de verf komt, kan dit op een andere plek totaal anders zijn. Dat betekent niet dat je dit als excuus kunt gebruiken als het even niet lekker loopt. Het laat vooral zien dat het voor een leider belangrijk is om meerdere leiderschapsstijlen te beheersen. Je past jouw leiderschapsstijl aan op de persoon, situatie of het project. In een tijd waarbij we steeds meer diverse teams nodig hebben met mensen met verschillende kwaliteiten en denkwijzen, zul je ontdekken dat elk persoon iets anders nodig heeft. Een medewerker die exploratief is heeft iets anders van jou nodig dan een medewerker die houdt van optimaliseren en structureren. Als spreker en coach leiderschap weet ik dat de één meer vrijheid nodig heeft, de ander wat meer sturing en weer een ander wil vooral een leidinggevende met een coachende stijl.

Wil jij je ontwikkelen tot een goede leider? Wees je dan bewust van je eigen voorkeursstijl en verdiep je in wat jouw medewerkers nodig hebben.

2. Verzamel goede mensen om je heen

Als leidinggevende kun jij je soms alleen voelen. Je hebt veel verantwoordelijkheden en op het moment dat er iets misgaat kijken mensen vooral naar jou. Het is belangrijk dat jij mensen om je heen hebt die jou scherp houden. Dit zijn de mensen die kritisch zijn als het nodig is, advies geven en naar je luisteren. Dit kunnen je collega’s uit een managementteam zijn, maar ook mensen in bijvoorbeeld een mastermind- of intervisiegroep.

Wat mensen vaak onderschatten is de kracht van goede mensen om je heen. Zowel voor jezelf is dit een enorme aanvulling als voor de mensen in je team of organisatie. Het zorgt ervoor dat jij je blijft ontwikkelen als leider.

3.wees 'master' in kleuter zijn

Wat heeft een kleuter met een leider te maken? Dat ga ik je nu vertellen. Als spreker leiderschap kijk ik er altijd naar uit om dit te vertellen omdat het je veel gaat opleveren. Een kleuter heeft namelijk de magische eigenschap om 2 dingen heel goed te doen: spelenderwijs leren en waarom vragen stellen.

Kleuters leren terwijl ze doen. In alles zien zij een leermoment. En precies dit is een eigenschap die leiders ook moeten hebben. Een leiderschapstraining kan veel opleveren, maar de echte winst komt pas daarna. Dit doe je door jezelf elke dag te verbeteren. Leer terwijl je leidinggeeft.

We vinden dit soms bijzonder lastig aan kleuters: de waarom-vraag. Toch zijn de vele vragen van kleuters heel belangrijk voor een leider. We zijn als volwassenen snel geneigd om zaken in te vullen. Dit doen we ongemerkt. Hierdoor missen wij cruciale informatie. Zo kan het zomaar zijn dat jij denkt dat iemand het naar zijn zin heeft in zijn werk, terwijl dit niet zo is. Of dat je denkt dat het prima gaat met een medewerker omdat de persoon dit als antwoord geeft op jouw vraag hoe het gaat. Terwijl het in werkelijkheid toch niet helemaal goed gaat. Alleen door meer vragen te stellen kom je erachter of het klopt wat je in eerste instantie denkt.

Ontwikkel jezelf in jouw leiderschap

Wil jij jezelf ontwikkelen als leider en heb jij behoefte aan meer tips of inspiratie? Neem contact met mij op. Ik kom graag spreken. Dit kan ook als managementteam.