7 stappen naar werkgeluk
Werk is een groot deel van het leven. Je besteedt er veel tijd aan. Dan is het wel zo fijn als je iets doet wat positief bijdraagt aan jouw leven (en dat van anderen). Wat zijn factoren die het gevoel van werkgeluk verhogen? En welke stappen kun je hierin zelf zetten? Ik geef je 7 stappen naar werkgeluk.
Wat vind je echt leuk?
Het wordt weleens onderschat: plezier hebben in wat je doet. Plezier is een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Dit ervaar je door iets te doen wat je leuk vindt. Activiteiten en werkzaamheden waar je energie van krijgt. In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor ‘de bedoeling’ en van betekenis zijn. Dit is absoluut belangrijk. Alleen als de taken en werkzaamheden je frustreren dan kost het energie. Geef aandacht aan wat je doet. De volgende vragen helpen je om erachter te komen wat jou plezier geeft:
- Waar kijk je het meest naar uit?
- Waar zou je meer tijd aan willen besteden?
- Wanneer vergeet je de tijd?
- Welke activiteiten/werkzaamheden geven jou energie?
- Waar wil je beter in worden en is het geen straf om te oefenen?
- Na welke activiteit is je humeur altijd positief?
Uit onderzoek van Majo Clinics blijkt dat als je 20% van de tijd iets doet waar je van houdt, de kans op een burn-out enorm afneemt. Ander onderzoek van ADP research institute laat zien dat het zorgt voor meer veerkracht en werkgeluk.
Samenwerken
Positieve relaties op het werk hebben sterke invloed op werkgeluk. Dit blijkt uit het langstlopende onderzoek van Harvard. Samenwerken maakt je gemotiveerder en geeft energie. Mits je een positieve relatie hebt met de collega’s waarmee je samenwerkt. Wat je kunt doen is bij jezelf nagaan met welke collega of collega’s je graag samenwerkt. Hoe kun je dit uitbreiden? Of juist een collega opzoeken die je nog niet zo goed kent. Zo breid jij je netwerk op je werk uit en je zou zomaar eens verrast kunnen worden met een positieve samenwerking.
Autonomie
De vrijheid die je ervaart om je werk zelf vorm te geven is een belangrijk aspect in het ervaren van werkgeluk. Denk hierbij aan het bepalen van je eigen werktijden, werklocaties, zelf beslissingen kunnen nemen over hoe jij je werk doet en hier de verantwoordelijkheid voor hebben. Ga voor jezelf eens na hoe dit in jouw baan is. Op welke manier kun je nog meer gebruik maken van de vrijheid die je hebt en krijgt in je werk?
Betekenis
We willen allemaal werk doen wat iets bijdraagt aan de organisatie, de klant, patiënt, cliënt, inwoner of student. Je wil van betekenis zijn, iets bereiken en hier waardering voor krijgen. De volgende vragen gaan over jouw bijdrage, de betekenis in je werk en waardering:
- Op welke manier draag jij bij?
- Wat maakt jouw baan/functie belangrijk?
- Hoe maak jij het verschil? (Dit hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het kan ook ‘aandacht voor mijn collega’s’ zijn.
- Wat is voor jou belangrijk in het leven? Heeft dit een plek in het werk?
- Krijg je waardering voor wat je doet? Hoe zou dit nog meer en beter kunnen
Playful work design
Er zijn altijd werkzaamheden die minder leuk zijn om te doen en toch bij je werk horen. In elke baan komt dit terug. Ook hier is een manier voor: playful work design. Hoogleraar Arnold Bakker doet hier onderzoek naar. Met playful work design verander je niet je werkzaamheden, maar maak je ze leuker. Dit kan door een competitie- element toe te voegen of humor te gebruiken. Het is helemaal aan jou hoe je dit doet. Zo ken ik iemand die in elke speech die zij geeft voor haar organisatie een woord toevoegt dat nergens op slaat en niet past bij het onderwerp. Het leukste vindt zij het als niemand het doorheeft. Arnold Bakker heeft het over een piloot die zichzelf als uitdaging heeft gesteld om altijd zo zuinig mogelijk te vliegen. Er zijn allerlei manieren om je werk leuker te maken, het is helemaal aan jou hoe je dit doet.
Sterke punten
In de best presterende teams hebben mensen het gevoel dat ze elke dag hun sterke punten in kunnen zetten. Dit draagt niet alleen bij aan de prestaties, ook aan het werkgeluk. Sterke punten zijn de dingen waar je goed in bent én wat je leuk vindt om te doen. Deze combinatie is belangrijk. Schrijf voor jezelf eens drie van jouw sterke punten op. Bedenk vervolgens of er op je werk een beroep wordt gedaan op jouw sterke punten. Op welke manier zou dit nog meer kunnen?
Actie
Alle bovenstaande onderdelen dragen bij aan jouw werkgeluk. Om hierin iets te veranderen en actie te ondernemen is het te veel om alles aan te pakken. Kies maximaal drie acties uit die je in de komende periode wilt uitvoeren om jouw gevoel van werkgeluk te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld het samenwerken met een bepaalde collega zijn, meer betekenis toe te voegen aan je werk, meer experimenteren op je werk, vaker thuis te werken of juist vaker op een andere locatie, je werkdag anders in te delen, plezier toe te voegen. Kies iets uit wat je ook echt gaat doen. Pas dit in elk geval een of twee maanden toe, vervolgens kun je kijken waar je nog meer aan kunt werken.
Mocht je erachter komen in dit proces dat je huidige baan niet past? Dan is het goed om te kijken of je op zoek kunt gaan naar iets anders. Dit kan zowel binnen de organisatie waar je werkt of daarbuiten.