Skip to main content

Werkgeluk is geen overbodige luxe. Het is een belangrijke factor in hoe je presteert, je thuiskomt uit je werk en hoe jij je voelt. Maar wat maakt je nu écht gelukkig in het werk? Het antwoord ligt in een aantal universele behoeften die zowel je energie als je motivatie versterken. Deze behoeften zijn niet alleen belangrijk voor je welzijn, maar spelen ook een cruciale rol in hoe je presteert en omgaat met uitdagingen.

Mijn eigen zoektocht naar werkgeluk begon toen ik voor mijn gevoel ‘vastzat in een baan’. Een ingrijpende gebeurtenis ging hieraan vooraf. In 2017 kreeg onze zoon de diagnose Duchenne. Dit is een progressieve spierziekte. Hij verliest hierdoor elke dag een beetje van zijn spierkracht. Inmiddels zit hij in een rolstoel en zullen ook andere functies (denk aan ademhaling) steeds minder worden.

Voor mij is het belangrijk dat ik elke dag met energie thuiskom zodat ik er volledig kan zijn voor mijn gezin, vrienden en familie. En eigenlijk is dit voor iedereen belangrijk. Toen ik kort na de diagnose in een baan zat waar ik totaal niet gelukkig was, wist ik dat ik een andere richting moest kiezen. Een zoektocht volgde, naar meer werkgeluk. Inmiddels is dit goed gelukt.

Belangrijke elementen zijn:

  1. Positieve relaties: de basis van geluk en gezondheid

Volgens het beroemde 85-jarige Harvard-onderzoek naar geluk zijn sterke, positieve relaties de grootste voorspeller van geluk en gezondheid. Ook op het werk geldt: als je fijne connecties hebt, voel je je beter en presteer je meer.

Hoe bouw je aan positieve relaties?

  • Neem tijd voor informele momenten, zoals samen koffie drinken of een praatje maken.
  • Creëer een cultuur waarin collega’s elkaar waarderen en ondersteunen.
  • Faciliteer activiteiten die samenwerking en verbinding bevorderen.
  1. Energie: doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent

Wist je dat als je 20% van je tijd iets doet waar je van houdt, de kans op een burn-out afneemt? Dat moet te doen zijn toch? Het is wel belangrijk dat je elke dag 20% van je tijd iets doet waar je van houdt. Als je dit combineert met waar je goed in bent, dan kom je bij je sterke punten uit.

Hoe kun je dit toepassen?

  • Bespreek in je team wat mensen energie geeft en zoek manieren om dit vaker in te zetten.
  • Plan bewust tijd in voor taken waar je blij van wordt. Je kunt deze taken herkennen aan de momenten waarop je de tijd vergeet en je er helemaal in opgaat.
  1. Autonomie: vrijheid in je werk

Zelf kunnen bepalen hoe je je werk uitvoert, daar gaat autonomie over. Dat betekent niet dat je overal vrij in bent, maar dat je wel verantwoordelijkheid kunt nemen over je werk. Autonomie zorgt ervoor dat je jezelf kunt ontwikkelen en je eigen keuzes kunt maken binnen de kaders van je functie.

Tips om autonomie te versterken:

  • Geef medewerkers vertrouwen en ruimte in hun manier van werken.
  • Moedig initiatief en ideeën aan.
  • Houd regels flexibel waar mogelijk, zodat mensen oplossingen kunnen kiezen die voor hen werken.
  1. Psychologische veiligheid: jezelf kunnen uiten

Werken in een omgeving waar je je veilig voelt om fouten te maken, ideeën te delen en vragen te stellen, maakt teams niet alleen gelukkiger, maar ook succesvoller. Het is een belangrijke basisvoorwaarde om als team te kunnen presteren en werkgeluk te ervaren. Zonder psychologische veiligheid is het haast onmogelijk om je gelukkig te voelen in het werk.

Hoe creëer je meer veiligheid?

Dat gaat niet vanzelf. Het zit in de onderlinge interacties. Zowel tussen teamleden als van leidinggevende naar het team. Een aantal belangrijke elementen:

  • Zorg voor een open communicatie.
  • Nodig mensen uit om hun mening te geven en geef aan waarom het belangrijk is dat iedereen dit doet.
  • Reageer productief als mensen hun perspectief en mening delen (bedank, spreek waardering uit). Ook wanneer je het er niet mee eens bent.
  • Focus in gesprekken op leren in plaats van wijzen.
  • Zorg voor duidelijke afspraken en kaders die ruimte bieden voor openheid.
  1. Groei en waardering

Jezelf kunnen ontwikkelen in het werk zorgt ervoor dat jij uiteraard meer leert en daardoor meer handelingsperspectief hebt. Het maakt je een rijker mens, zowel in je werk als privé. Daarnaast is de mogelijkheid krijgen om je te ontwikkelen, door training, coaching of opleiding, een vorm van waardering.

Waardering krijgen is sowieso belangrijk in het werk. Het geeft een gevoel dat je ertoe doet en je belangrijk bent voor het team en de organisatie.

Wat kun je doen?

  • Geef regelmatig oprechte complimenten.
  • Zorg dat iedereen ontwikkelingsmogelijkheden heeft, of dit nu trainingen, workshops of coaching zijn.
  • Bespreek in evaluatiegesprekken waar mensen beter in willen worden en hoe jij dat kunt ondersteunen.
  1. Van betekenis zijn: werk dat ertoe doet

Werk krijgt meer waarde als je weet dat wat je doet een positieve impact heeft. Of dat nu op je organisatie, je team, of op klanten is, het gevoel van betekenis geeft je een diepere voldoening. Dit kan al in het klein. Door van betekenis te zijn richting je collega’s bijvoorbeeld.

Hoe maak je werk betekenisvol?

  • Deel verhalen over de impact die jullie maken, groot of klein.
  • Vier samen successen en reflecteer op wat jullie bijdragen.

 Werkgeluk is een investering die loont

Werkgeluk draait niet om grote veranderingen, maar om bewuste keuzes: voor positieve relaties, autonomie, psychologische veiligheid, waardering, groei, betekenis, én energie. Begin vandaag met een kleine stap, zoals 20% van je werkweek vullen met taken die je blij maken.

Voor mij is dat bijvoorbeeld het spreken. Dit behoort tot de dingen waar ik veel energie van krijg.

Wil je meer weten over hoe je werkgeluk kunt versterken in je organisatie of team? Als spreker werkgeluk en trainer teamontwikkeling denk graag met je mee en help je verder met tips, inspiratie of interactieve sessies.

 

Leave a Reply