Samenwerken is de sleutel tot succes, maar hoe zorg je ervoor dat het in jouw team of organisatie niet alleen een mooie gedachte blijft? In 2025 staat samenwerking meer dan ooit centraal. Leiderschap dat de kracht van samen benut, is cruciaal voor effectieve teamontwikkeling, werkgeluk en het behalen van resultaten. In deze blog deel ik concrete stappen om meer samenwerking te realiseren.
1. Taal als katalysator voor samenwerken
De woorden die je kiest, vormen de basis van hoe je team zich gedraagt. Onderzoek toont aan dat woorden als: ‘samenwerken’ ‘gemeenschap’ en ‘samen’ ervoor zorgen dat mensen eerder geneigd zijn om samenwerking op te zoeken. Onderzoek van Stanford University laat daarnaast zien dat het gevoel samen aan iets te werken, motivatie en betrokkenheid vergroot, zelfs als je niet in dezelfde ruimte bent. Gebruik daarom bewust termen die gemeenschap, gezamenlijke verantwoordelijkheid en samenwerking benadrukken. Dit kan tijdens speeches, vergaderingen en andere uitingen.
2. Leiderschap is belangrijk
Als leidinggevende speel je een belangrijke in het versterken van samenwerking. Naast taal zit dit ook in het opbouwen van een cultuur waarin mensen open met elkaar communiceren, elkaar versterken én werkgeluk ervaren. Psychologische veiligheid is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Dit vraagt inzet van jou als leidinggevende, maar ook van het team.
Tips:
- Organiseer regelmatig reflectiemomenten: Wat gaat goed? Wat kan beter?
- Stimuleer open communicatie en moedig je team aan om meningen te delen, zelfs als ze verschillen. Dit kun je doen door te blijven benadrukken dat het belangrijk is dat iedereen z’n perspectief deelt. Vraag mensen hier ook naar en reageer vervolgens productief. Bedank mensen voor het delen ervan, zelfs als je het er niet mee eens bent.
- Geef het goede voorbeeld door zelf samenwerkingsgericht te handelen.
3. Het team maakt ook het verschil
Gedrag is een belangrijke factor in samenwerking. Je kunt nog zulke mooie afspraken en woorden gebruiken, uiteindelijk moeten mensen het wel gaan doen. Als team moet je daarom continu kiezen voor het juiste in plaats van wat het meest makkelijk is. Dit betekent reflecteren, elkaar aanspreken, tijd besteden aan elkaar leren kennen etc.
Tip:
- Maak 1 simpele afspraak waarmee je gaat experimenteren. Een voorbeeld kan ik geven vanuit een team waarin teamleden veelal in duo’s werken. Zij hebben 1 simpele gewoonte waardoor de communicatie en samenwerking enorm is verbeterd. Zij doen een dagelijkse check-in. Bij de start van een dienst stellen zij 2 vragen: hoe zit je erbij? Hoe gaan we vandaag aanpakken (en wat doen we anders dan de vorige keer). Het is een duidelijke afspraak en inmiddels een gewoonte geworden waardoor ze zorgdragen voor elkaar, van elkaar leren en elkaar aanspreken.
Schakel een inspirerende spreker in
Wil je een frisse wind door je team laten waaien? Nodig een inspirerende spreker uit die je team prikkelt met nieuwe inzichten over samenwerken en leiderschap. Dit kan een geweldige manier zijn om vastgeroeste patronen te doorbreken en energie in het team te brengen.
Het versterken van samenwerking begint bij taal, leiderschap, en teamontwikkeling. Werkgeluk volgt vanzelf wanneer je team een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid ervaart. Of je nu een teamleider bent, HR-professional, of medewerker, onthoud dat kleine veranderingen in aanpak een groot verschil kunnen maken. Welke eerste stap zet jij om de samenwerking binnen jouw organisatie te verbeteren?
Klaar om jouw team naar een hoger niveau te tillen?
Samenwerken hoeft geen abstracte ambitie te blijven. Of je nu vastgeroeste patronen wilt doorbreken, meer werkgeluk wilt creëren of effectieve teamontwikkeling wilt stimuleren, Sayma helpt je graag op weg. Laten we samen de kracht van samenwerking in jouw organisatie versterken!
Neem contact met mij op om samen aan de slag te gaan. Samen maken we het verschil!