Wil je werkgeluk ervaren dan is werken in een (psychologisch) veilige omgeving een voorwaarde. Dit wordt nog weleens onderschat door leidinggevenden. Daarnaast wordt psychologische veiligheid nog weleens gezien als ‘soft’ en niet resultaatgericht. Niets is minder waar. In dit artikel vertel ik als trainer en spreker werkgeluk, je waarom het een belangrijke voorwaarde is voor werkgeluk en wat je kunt doen om het te verhogen.
Stel je kunt kiezen tussen twee werkplekken:
- Een werkomgeving waar je op je hoede bent, als je een andere mening hebt het consequenties heeft en je niet vrij bent om je eigen werk vorm te geven.
- Een werkomgeving waar je speelruimte hebt, je kunt doen wat je leuk vindt, jij je durft uit te spreken en je gewaardeerd wordt.
Waar kies je dan voor? Het antwoord zal voor bijna iedereen gelijk zijn. Je wil werken in een omgeving waar jij de ruimte krijgt om je uit te spreken, ook als je een andere mening hebt. Waar je niet wordt afgestraft als je een fout maakt. Als er sprake is van psychologische veiligheid dan durf jij risico’s te nemen, creativiteit te tonen en je mening geven. Het werd voor het eerst beschreven door Amy Edmondson in 1999 n.a.v. haar onderzoek. Sindsdien is er meer onderzoek gedaan en is het duidelijk dat het een must is voor goede teamprestaties, betere ideeën én werkgeluk.
Als medewerkers zich vrij voelen om ideeën in te brengen, fouten te maken en een mening te geven dan draagt dit bij aan het leervermogen.
Waarom is het een voorwaarde voor werkgeluk?
Er zijn een aantal factoren belangrijk om werkgeluk te ervaren. Denk aan: waardering, je competenties inzetten, positieve relaties met collega’s en van betekenis zijn. Stel dat jij positieve werkrelaties wil opbouwen met collega’s en leidinggevenden in een omgeving waarin er consequenties zijn als jij een andere mening hebt? Of dat je wordt afgestraft als je een fout maakt? Dat is niet te doen. Hoe kun jij volledig van betekenis zijn voor je klant, patiënt, student, inwoner of collega’s als jij altijd op je hoede bent? Het is niet onmogelijk, maar wel heel zwaar. Om deze reden is psychologische veiligheid een voorwaarde.
Hoe kun je de psychologische veiligheid verhogen en daarmee bijdragen aan werkgeluk van medewerkers?
Er is geen gouden formule voor het verhogen van psychologische veiligheid. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen. Ik geef je wat tips:
- Schets een duidelijk beeld. Het is belangrijk dat je een duidelijk beeld geeft over waarom mensen in jouw team en organisatie werken. Spreek verwachtingen uit en geef duidelijkheid over taken en rollen. Vertel je team dat de bijdrage van iedereen belangrijk is voor het succes van het team.
- Nodig mensen actief uit om deel te nemen. Je vraagt ze mee te spelen tijdens gesprekken over veranderingen of de inhoud van het werk en tijdens teambijeenkomsten. Vertel dat de stem en mening van iedereen belangrijk is voor het team en/of de organisatie.
- Zorg voor open communicatie. Voer gesprekken over de onderlinge samenwerking en interacties. Dit zijn soms lastige gesprekken. Bijvoorbeeld omdat je iets hoort wat je raakt.
- Geef het goede voorbeeld. Leidinggevenden hebben een sleutelrol. Dan is het essentieel dat je het goede voorbeeld geeft. Ga moeilijke gesprekken niet uit de weg, nodig mensen uit om een mening te geven of idee in te brengen en reageer hierop. Met het laatste bedoel ik dat je ze bedankt voor wat ze inbrengen. Ook als je het er niet mee eens bent. Vervolgens kun je het gesprek aangaan en uiteraard mag je het met elkaar oneens zijn. Zelfs een discussie hoort erbij. Mits je vervolgens weer een open gesprek voert over hoe je verder gaat.
Op naar meer werkgeluk!
Wil je handvatten om de psychologische veiligheid en het werkgeluk in je organisatie te verhogen? Volg de leergang. Meer informatie kun je hier vinden.
Direct actief aan de slag?
Laat je inspireren en verrijk je kennis over werkgeluk met de waardevolle inzichten die Sayma, trainer én inspirerende spreker over werkgeluk, met je deelt. Door haar boeiende combinatie van praktijkervaring, wetenschappelijke inzichten over leiderschap, teamontwikkeling en werkgeluk, en de ‘verrassende lessen van een kleuterklas’ ontdek je nieuwe perspectieven die direct toepasbaar zijn in het streven naar een gelukkigere en productievere werkomgeving. Dompel jezelf onder in herkenbare verhalen en anekdotes die je zullen motiveren om werkgeluk actief te bevorderen in jouw organisatie.
Neem contact op met Sayma voor meer informatie en de mogelijkheden.
sayma kuipers